CEO TEMELJ AMERIČKE POLITIKE SE SRUŠIO Ovaj potez Rusije izazvao katastrofu u SAD!
Foto: AP/foto AP

Uz pomoć efektivnih spoljnopolitičkih odluka, Moskva je oduzela Vašingtonu važnu prednost u konfrontaciji sa Kinom, izjavio je vojno-politički stručnjak Jakov Kedmi.

Uživo u programu Solovjev LIVE, detaljno je govorio o neostvarenim planovima američkih vlasti a takođe je govorio i o katastrofalnim posledicama delovanja Rusije i Kine po Sjedinjene Države.

U toku je 398. dan rata u Ukrajini - Alo.rs

Jakov Kedmi je podsetio da su pre nekoliko godina SAD mogle da smatraju da kontrolišu ceo Bliski istok, što im je omogućilo da imaju efikasne poluge pritiska na različite zemlje sveta, uključujući i Kinu. Vašington je zapravo kontrolisao protok energetskih sirovina i u svakom trenutku mogao da prekine snabdevanje određene zemlje.

Prema mišljenju politikologa, sada se situacija dramatično promenila. Stvar je u tome što Rusija nije bila zadovoljna ovakvim pristupom Vašingtona. Moskva već nekoliko godina proširuje saradnju sa Kinom i Iranom, čime je SAD ostala bez važne prednosti.

Rusija je počela da snabdeva Kinu naftom i gasom, lišavajući Vašington poluge za pritisak na kineske vlasti a kasnije je delovala kao posrednik u normalizaciji odnosa između Pekinga i Irana.

„Počeli su da se približavaju Rusiji, na osnovu činjenice da je ruski uticaj na Iran pouzdaniji za bezbednost arapskog sveta od američkih uveravanja. A kada je intervenisala Kina kojoj je potrebna nafta, sve je bilo gotovo. Ceo temelj američke politike se urušio kada je Rusija ovladala energetskim tokovima u Kini i presekla kontrolu SAD u pravo vreme“, zaključio je Kedmi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading