HOROR U HRVATSKOJ Pacijenta ostavili da prenoći u čekaonici, porodica ga zatekla mrtvog
Foto: Alo/Aloonline.ba

Kako Indeks saznaje, oba pacijenta su primljena u Hitnu pomoć i smeštena u ležeća transportna kolica i ostavljena u čekaonici. Kako se saznaje, razlog što su bili u čekaonici je zato što su kreveti bili puni.

Prvi slučaj dogodio se u noći 20-og na 21. februar. Radilo se o pacijentu koji je ostavljen u čekaonici i kojeg su ujutru članovi porodice pronašli mrtvog. Nekoliko dana kasnije sličan ishod dogodio se i kod drugog pacijenta.

Nakon što mu je ukazana pomoć, za pacijenta je pozvana Hitna pomoć i on je čekao u čekaonici. Zaposleni u medicinskom transportu pronašli su pacijenta mrtvog. U oba slučaja smrt pacijenata su prvo primetili posetioci, odnosno porodica preminulog i zaposleni u medicinskom transportu, a tek potom bolničko osoblje.

U vezi sa ovim događajima, mediji su uputili upit KB Sveti Duh, a prenosimo ga u celosti.

„Nakon brojnih upita zainteresovane javnosti, dajemo dodatna pojašnjenja i to: Pre svega, želimo da izrazimo saučešće porodicama preminulih pacijenata.

Oba pacijenta na koje se upiti odnose, a koji su nedavno preminuli u našem ujedinjenom hitne pomoći, zbrinuti su u skladu sa pravilima struke. Jedan je čekao vozilo Hitne pomoći za transport, a drugi je zadržan preko noći u centralnoj urgentnoj službi, do jutra, na kontrolnim nalazima.

Čini se da je javnost zbunjena što su oba pacijenta bila u „čekaonici” i to svakako treba razjasniti. Naime, ovde se uopšte ne radi o nemaru, već samo o nedostatku prostora koji bi bio privremeni smeštaj pacijenata do odluke o otpustu ili do izlaska iz bolnice.

Naime, oba pacijenta su umrla u prostoru koji je naša čekaonica, ali zbog prostornih ograničenja to je i naš radni prostor, gde se nažalost odvijaju naši radni procesi, a koji delimo sa porodicom i pratiocima.

U našoj objedinjenoj urgentnoj ambulanti, nažalost, ne postoji prostor gde pacijenti mogu da sačekaju prevoz ili da prenoće, van vidokruga drugih ljudi koji sede u čekaonici.

Međutim, svi pacijenti koji čekaju na prevoz ili borave u toj zajedničkoj čekaonici su pod stalnim nadzorom dve medicinske sestre, nikada nisu prepušteni sami sebi, a medicinsko osoblje ih u kontinuitetu obilazi i odmah se odaziva na svaki poziv", stoji u odgovoru.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading