KINA BACILA SAD NA KOLENA! Peking tiho preuzeo najveće poslove Vašingtona! Oglasili se američki vojni zvaničnici
EPA

"Naši bezbednosni partneri imaju stvarne bezbednosne potrebe, a mi gubimo sposobnost da obezbedimo našu opremu", rekao je komandant Centralne komande, general Majkl Kurila, prenosi Glas Amerike.

Kurila je dodao da je Kina "mnogo brža" od SAD i da svojim partnerima nudi brzu isporuku, trajni ugovor i finansiranje.

Komandant Afričke komande, general Majkl Lengli, izneo je slične ocene o potencijalnim američkim partnerima na afričkom kontinentu.

Komandanti CENTCOM-a i AFRICOM-a izjavili su da će se zbog kineske prodaje oružja SAD imati problema da sarađuju sa zemljama koje bi inače izabrale da budu partneri Vašingtona.

"Ako tamo ima kineske opreme, ne možemo je integrisati sa američkom opremom", rekao je Kurila.

Zabrinutost oko prodaje oružja u Kini nije novost i nastavlja se uprkos ukupnoj dominaciji Vašingtona u izvozu oružja.

Prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu (SIPRI), Sjedinjene Države su bile najveći svetski izvoznik oružja od 2018. do 2022. godine, sa ukupno 40 odsto svetske prodaje.

Kina se našla na četvrtom mestu ove liste, sa nešto više od pet odsto svetske prodaje oružja, ali Peking stiče prednost u odnosu na SAD u nekim regionima kao što je podsaharska Afrika.

Izvoz kineskog oružja u podsaharsku Afriku je između 2017. i 2020. godine premašio američki izvoz  u odnosu skoro 3 prema 1, navodi se u izveštaju koji je ovog meseca objavio Atlantski savet sa sedištem u Vašingtonu.

Komentari (0)

Loading