HRVATI NE ŽELE U VOJSKU Ovo je glavni razlog!
Foto: Shutterstock

Zbog veoma slabog odziva mladića i devojaka na služenje dobrovoljnog vojnog roka, hrvatske vlasti su odlučile da gotovo udvostruče naknade sa 398,40 na 700 evra neto mesečno

Povećanje naknade predloženo je novim Pravilnikom o dobrovjnom vojnom osposobljavanju Ministarstva odbrane Hrvatske koji je na javnoj raspravi. Predloženo povećanje naknade iznosi oko 80 odsto, a s obzirom na to da dobrovoljni rok traje 40 dana, za to vreme dobrovoljci će moći da zarade 1400 evra, piše zagrebački Jutarnji list.

Rat u Ukrajini, 351. dan - Alo.rs

Uz novčanu naknadu, dodaju, dobrovoljci imaju pravo i na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posledica nesrećnog slučaja, obavezno zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, smeštaj i ishranu, vojnu odeću i sportsku opremu, kao i oduštvo u trajanju do pet radnih dana iz razloga utvrđenih pravilnikom.

Jutarnji piše da je povećanje naknade jedan od pokušaja da mlade podstaknu na služenje vojnog roka, jer, kako navode, većina njih na kraju završene obuke potpisuje profesionalni ugovor i ostaje u vojsci pa je ovaj program jedan od glavnih modela privlačenja motivisanih ljudi u Oružane snage.

Od 2008. do kraja 2022. godine dobrovoljno vojno osposobljavanje završilo je njih 10.327, a Oružane snage i Ministarstvo obrane suočeni su s velikim padom interesa mladih za vojni poziv, piše Jutarnji.

Podsećaju da je krajem prošle godine ministar obrane Mario Banožić rekao da u vojni sistem ulazi manje dobrovoljaca i da se suočavaju s manjkom ljudi. Ministarstvo odbrane, navodi se, godišnje iskazuje potrebu za 1000 dobrovoljaca, a prošle godine vojni rok završilo je samo njih 402. I ministar obrane i predsednik Republike slažu se, piše list, da su razlozi za pad zanimanja nelagoda i neizvesnost izazvani ratom u Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading