ZJAPEĆA RUPA U BEZBEDNOSTI SAD General šokirao izjavom: Veliki propust američke vojske
Foto: AP/U.S. Navy via AP

Peking je u ponedeljak pozvao Vašington da pokaže uzdržanost dok američka vojska traži ostatke, kako se veruje, kineskog špijunskog balona koji je oborila iznad Atlantskog okeana. Kina, međutim, tvrdi da je reč o zalutalom civilnom balonu.

Američki general Glen Vanherk, koji je predvodio američku vazdušnu komandu Severne Amerike (NORAD), bio je zadužen za obaranje balona, rekao je u ponedeljak da vojska nije uspela da otkrije ranije špijunske balone na vreme.

On je dodao da su američke obaveštajne službe naknadno utvrdile postojanje prethodnih letova na osnovu „dodatnih sredstava za prikupljanje“ podataka, ali nije precizirao da li je to možda bila sajber špijunaža, prisluškivanje ili ljudski izvori.

"Kina se oštro protivi"

Pentagon je tokom vikenda saopštio da su kineski špijunski baloni nakratko leteli iznad SAD najmanje tri puta tokom prethodne administracije predsednika Donalda Trampa i jednom pod sadašnjim predsednikom Džoom Bajdenom. Vanherk je naglasio da je oboreni balon bio visok više od 60 metara, sa opremom teškom više stotina kilograma. 

On nije isključio mogućnost da je balon bio opremljen eksplozivom. Spor oko balona dodatno je zaoštrio odnose SAD i Kine i doveo do odlaganja planirane posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu tokom vikenda. Podsećanja radi, američki borbeni avion oborio je u subotu balon iznad Južne Karoline nakon što je vojska pratila njegovo kretanje iznad kontinentalnog dela Sjedinjenih Država.

Kineske vlasti ocenile su da je reč o „preteranoj reakciji”. Više puta su ponovili i da je balon korišćen u naučne svrhe i da je oduvan sa planiranog kursa.

“Kina se oštro protivi i snažno protestuje zbog ovoga“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Se Feng u obraćanju američkoj ambasadi u Pekingu, koje je objavljeno na sajtu ministarstva.

Američka mornarica pokušava da pronađe ostatke balona, a obalska straža obezbeđuje operaciju, saopštile su u nedelju vojne vlasti. Obalska straža saopštila je u ponedeljak da je uspostavljena privremena bezbednosna zona u blizini Surfsajd Biča u Južnoj Karolini, u oblasti gde je balon oboren, i da je zabranjen ulazak čamcima bez dozvole. Sigurnosna zona je, kako se navodi, uspostavljena da zaštiti javnost od "potencijalnih opasnosti povezanih sa fizičkim objektima".

Ako operacija bude uspešna, SAD bi potencijalno mogle da steknu uvid u špijunske sposobnosti Kine, iako američki zvaničnici umanjuju uticaj balona na nacionalnu bezbednost. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da je Kina otkrila da je balon zalutao iznad SAD nakon što su je obavestile američke vlasti.

Drugi balon

"Nenamerni ulazak tog letećeg objekta u SAD je potpuno izolovan, nasumičan incident. Ovo testira iskrenost SAD u poboljšanju i stabilizaciji bilateralnih odnosa i načinu na koji rešavaju krizu. Nadamo se da će SAD raditi sa Kinom da na adekvatan način rešimo naše nesuglasice, izbegnemo pogrešne procene i nerazumevanja i nanošenje štete našem međusobnom poverenju“, rekla je portparolka ministarstva.

Ona je dodala da je drugi balon, koji se nalazi iznad Latinske Amerike, bio bespilotni civilni leteći objekat na probnom letu koji se „značajno odstupio i nenamerno ušao u vazdušni prostor iznad Latinske Amerike zbog vremenskih uslova i ograničenih navigacionih mogućnosti“. Kolumbijska vojska saopštila je u nedelju da je otkrila objekat nalik balonu nakon što je Pentagon u petak saopštio da je još jedan kineski balon letio iznad Latinske Amerike.

Incident sa balonom dolazi u trenutku kada SAD i Kina pokušavaju da poboljšaju komunikaciju i odnose koji su poslednjih godina bili zategnuti zbog tenzija na više frontova. Kina je nakon obaranja aviona upozorila na "ozbiljne posledice" i da će koristiti sva raspoloživa sredstva za rešavanje "sličnih situacija", ne navodeći detalje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading