POČELI MASOVNI PROTESTI U FRANCUSKOJ Hiljade radnika na ulicama (FOTO)
Foto: Printscreen/AP/Tanjug

Tačno u 14 časova počeo je štrajk i u centru Parizu, koji predvodi najveći francuski sindikat CFDT, koji broji 875.000 članova.

U većem delu zemlje su otkazane usluge železničkog saobraćaja, škole ne rade, a rafinerije su obustavile isporuke energenata jer su radnici proglasili obustavu rada, preneo je Rojters.

Predsedavajuća Nacionalne skupštine Jael Bron Pive izjavila je da su skupštinski poslanici izloženi napadima i zastrašivanju i ocenila da takvo ponašanje ugrožava demokratiju, poručivši da pritisci "neće biti tolerisani", preneo je pariski Mond.

Reforma penzionog sistema i podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, koji je najavila Makronova administracija, predstavlja svojevrstan test sposobnosti za predsednika Francuske da sprovede promene bez potrebne većine u Nacionalnoj skupštini.

Predlog ovog zakona je i ključna inicijativa u drugom mandatu predsednika Emanuela Makrona, koju je šef države prošle nedelje opisao kao "neophodnu meru, u skladu sa zakonima u drugim zemljama Evrope", navodi se u izveštaju AP.

Prema zvaničnim procenama vlasti, prošle nedelje je protestovalo 1,27 miliona ljudi više nego u prvom velikom protesnom danu 19. januara.

Rezultati anketa pokazuju da Francuzi, u poređenju sa penzionerima iz drugih zemalja članica OECD, provode najduži vremenski period u penziji, što je privilegija koje većina u Francuskoj ne želi da se odrekne.

Ministar rada Francuske Olivije Diso odbacio je optužbe opozicije i ponovio da su promene potrebne.

"Penzioni sistem Francuske je gubitaš i ako nam je stalo do tog sistema, mi ga moramo sačuvati", rekao je ministar Diso u intervjuu za radio RMC. Filip Martinez, lider levičarskog sindikata CGT, upozorio je da predsednik Makron igra "opasnu igru" i uvodi duboko nepopularnu reformu penzionog sistema u trenutku kada se Francuzi suočavaju sa visokom inflacijom. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading