"ALARMANTNA SITUACIJA" Kanada podigla vojnu letelicu
Printscreen

Kanada je u saopštenju navela da pruža podršku Haićanskoj policiji i da je Kraljevsko kanadsko vazduhoplovstvo (RCAF) rasporedilo pomorski patrolni avion ta CP-140 Aurora, kao odgovor na zahtev Haitija za podršku dok nasilje nastavlja da eskalira u zemlji, prenosi Rojters.

Patrolna letelica će obezbediti obaveštajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti kako bi ojačala napore za uspostavljanje i održavanje mira i ostaće u regionu „nekoliko dana“, saopštila je kanadska vlada.

Haićanske bande su proširile svoju teritoriju od ubistva tadašnjeg predsednika Žovenela Moisea 2021. godine, navodi Rojters.

Nasilje, kao rezultat toga, ostavilo je veći deo zemlje van kontrole vlasti i dovelo do svakodnevnih sukoba bandi sa policijom. 

U oktobru su Ujedinjene nacije predložile da se na Haiti pošalju "snage za brzo delovanje" za borbu protiv eskalacije nasilja oružanih bandi, čije su kriminalne aktivnosti na terenu prouzrokovale stotine mrtvih i hiljade raseljenih.

Očekuje se da će Haiti biti na dnevnom redu kada američki predsednik Džozef Bajden poseti Kanadu sledećeg meseca, navodi Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading