OSNOVCI HAKERI Upali u elektronski dnevnik i menjali ocene
EPA/IGOR KUPLJENIK

Uprava je saznala da su prošle godine i da su dva devetaša promenila završne ocene, a sada već pohađaju prvu godinu srednje škole.

Zbog toga su o incidentu obavešteni i MOL i Ministarstvo prosvete, a kriminalistčka policija još istražuju slučaj. U međuvremenu su ocene koje su učenici menjali tokom ove školske godine već ispravljene u pravi status, a pokrenut je i disciplinski postupak.

„Kada smo pripremali polugodišnje obaveštenje o ocenama za učenike, jedan od nastavnika je shvatio da ocena jednog učenika nije ono što mu je dao“, objašnjava on. Nastavnik je stoga proverio istoriju unosa ocena i ustanovio da je ocena promenjena preko profila njegovog kolege. U ponedeljak je o incidentu obavestio pomoćnika direktora.

Program Lopolis, koji se u školi koristi za vođenje dnevnika proverile su i direktorka i pomoćnik direktora, a kod još jednog učenika su konstatovane promene u ocenama. Pošto je i pomoćnik direktora Primož Bevc stručnjak za informatiku, on je nastavnici blokirao pristup učionici i o tome je obavestio nadležne službe.

"Odmah im je bilo jasno da smo im ušli u trag. Oni to nisu krili. Odmah su rekli šta su uradili", rekla je direktorka.

Kako je istakla, falsifikovanje ocena je težak prekršaj i krivično delo, pa su o tome obavestili i policiju. Dvojica pripadnika kriminalističke policije su posetila školu i obavestila učenike i roditelje o posledicama krivičnog dela.

Tokom ove školske godine u učionici su intervenisala kod četiri učenika devetog razreda. Dva učenika su promenila ocenu iz jednog predmeta, jedan učenik je promenio ocene iz četiri predmeta, a jedan učenik je promenio ocenu iz šest predmeta.

Kako je dodala direktorka, oni su u tome bili veoma vešti, jer su menjali ocene za samo jednu više, na primer sa dva na tri, ili jednostavno brisali neku negativnu ocenu.

Učenici su priznali i da su se intervencije u učionici dešavale na kraju školske godine. Prema izvodu iz Lopolisa, prva intervencija izvršena je već 26. maja.

„Dva učenika prošlogodišnjeg devetog razreda promenila su završnu ocenu, a ocene koje su uticale na konačnu ocenu promenila su i dva učenika osmog razreda“, rekla je ona.

Ona je, odmah po dobijanju prijave, o svim dešavanjima obavestila i Opštinu Ljubljana i Ministarstvo prosvete. Prema njegovim rečima, razgovor sa njima biće obavljen sledeće nedelje. Naročito što se tiče učenika koji danas već idu u prvu godinu srednje škole“, objasnila je ona.

Postavlja se pitanje kako ocene koje su promenjene prošle školske godine promeniti u legalan status. Ovde bi stvar mogla biti prilično složena, jer bi konačne ocene mogle da utiču na to da li je pojedinac sakupio dovoljno bodova za upis.

Direktorka predviđa da će ocene morati da budu poništene, iako za sada nisu sigurni kako će dalje.

"Ne znam ko će morati da ima posla sa učenicima koji su sada u srednjoj školi. Ja ili kriminalistička polcija", rekla je ona i dodala da se stvar još istražuje.

U međuvremenu su ocene za ovu školsku godinu već ispravljene na legalan status.

Svoje korisničko ime i lozinku učenici su dobili u maju prošle godine

Deca su rekla da su šifru smislila u maju. Rukovodstvo škole je tako kontaktiralo menadžment informacionog sistema Lopolisa, kojim upravlja kompanija Logos.si iz Kranja, i zatražilo od njih izjašnjenje o svim intervencijama u učionici od maja.

A kako su uopšte došli do korisničkog imena i lozinke? Kako objašnjava direktorka, tek prošlog maja su se spremali da presele prostorije. Učenici naše škole raduju se renoviranju, ali su se radovali i odlasku na novu lokaciju i želeli su da pomognu oko selidbe“, dodala je ona.

Pomoć su ponudili i učenici iz viših razreda. U trenutku nepažnje našeg nastavnika, koji je, pretpostavljamo, ulazio u razrede i odlazio u toalet ili na trenutak izlazio iz učionice, učenici su ušli u razred. Prilika je bila primamljiva. " kaže ona.

Pošto je nastavnik imao otvoren nalog na računaru, učenici su mogli da vide lozinku klikom na ikonu oka pored lozinke.

"Da bi mogli da slikaju korisničko ime i lozinku, sami su to rekli. Situacija je bila primamljiva i poslužili su se", dodala je ona.

„Mi i ovo kao škola preuzimamo na svoja pleća, a i učiteljica je spremna da preuzme svu odgovornost na sebe“, kaže ona.

Ona je objasnila da škola ima i pravilnik o korišćenju IKT, gde je jasno zabeleženo da je nastavnik dužan i odgovoran da vodi računa o lozinkama, korisničkim imenima i zaštiti podataka o ličnosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading