HRVATI U VELIKOM PROBLEMU: Prvi po gojaznosti, drugi po mortalitetu od raka u EU, a kvalitet lečenje na niskom nivou
Foto: EPA/EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska je prva po gojaznosti, druga po mortalitetu od raka i peta po pušenju u EU, navodi se u izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Hrvatska je 2019. imala 311 umrlih od raka na 100.000 stanovnika, 25 odsto više od proseka EU, a po statistici jedni prednjači Mađarska.

Najčešći uzroci smrti od raka kod muškaraca u 2019. godini bili su rak pluća – 2.013 umrlih, debelog creva 1.264 i prostate 809 slučajeva. Kod žena, najčešći uzroci su bili karcinom pluća – 870 smrtnih slučajeva, debelog creva 839 i dojke 757.

Procenjena incidencija raka u Hrvatskoj približno je jednaka proseku Evropske unije, ali Hrvati mnogo manje od proseka EU učestvuju u programima ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog crijeva.

Stanovnici u ruralnim područjima i sa nižim nivoom obrazovanja i prihoda ređe se odazivaju gorenavedenim programira ranog otkrivanja, prema OECD-u.

U izveštaju se navodi da Hrvatska ima veću stopu gojaznosti ili prekomerne težine od bilo koje druge članice EU, a i u samom je vrhu po broju pušača.

– Kvalitet lečenja karcinoma u Hrvatskoj je niži nego u drugim zemljama članicama EU – dodaje OECD, koji upozorava da u Hrvatskoj „nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme ograničava pristup lečenju raka“.

Dve vakcine su besplatno dostupne Hrvatima za smanjenje incidencije infekcija povezanih sa rakom - protiv virusa hepatitisa B, koji je povezan sa rakom jetre, i protiv humanog papiloma virusa /HPV/, koji je povezan sa rakom grlića materice i drugim vrstama. raka, zaključuje OECD.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading