BOJNO POLJE STOKHOLM! Glavni grad Švedske postao najopasnije mesto u Evropi, broje se mrtvi!
Alo!

Talas nasilja u Stokholmu, kako seriju pucnjava i eksplozija u švedskoj prestonici nazivaju tamošnji mediji, počeo je na Božić po gregorijanskom kalendaru, 25. decembra. Tada je u stokholmskoj četvrti Rinkebiju u pucnjavi stradao 27-godišnjak koji je imao kriminalnu prošlost.

U narednim danima usledila je serija eksplozija u stambenim područjima Stokholma, a uoči dočeka Nove godine, 31. decembra, u pucnjavi u Velingbiju na severu prestonice poginule su tri osobe, dok je nešto kasnije bomba eksplodirala na ulazu u stambenu zgradu u Rogsvedu u južnom delu grada.

 

 

Prebivalište u toj zgradi ima osoba koja je osuđena za umešanost u otmicu švedskog repera Einara, koji je ubijen u oktobru 2021, u obračunu dve suprotstavljene kriminalne grupe, zbog čega je u medijima i njegovo ubistvo dovedeno u vezu sa aktuelnim dešavanjima u Stokholmu.

Nasilje je nastavljeno i nakon dočeka Nove godine. U pucnjavi 4. januara poginuo je 25-godišnji mladić, a deset dana kasnije dogodila se pucnjava na stanici prigradske železnice u Kungsengenu na severu Stokholmskog okruga u kojoj nije bilo povređenih.

Nakon toga, gotovo svakodnevno su se dešavale eksplozije, mahom ispred ili u stambenim zgradama, a posle dve pucnjave u Farsti 19. januara, sutradan je muškarac ubijen u Solni. Iste večeri dogodile su se još dve pucnjave u različitim delovima grada, dok je policija nakon potere zbog posedovanja oružja uhapsila tri osobe u automobilu koji je udario u zaštitnu ogradu na kružnom toku.

Poslednja žrtva je 15-godišnji dečak koji je ubijen u pucnjavi 29. januara kod restorana na jugu Stokholma. Zbog sumnje na saučesništvo u ubistvu uhapšen je 18-godišnjak.

Pucnjava se dogodila i prošle noći kod jedne stambene zgrade u Sederteljeu. Nekoliko metaka prošlo je kroz vrata stana, ali nije bilo povređenih.

Zbog svih događaja, stokholmska policija pokrenula je posebnu akciju i pojačala prisustvo širom švedske prestonice.

Analitičari u medijima pretpostavljaju da je u Stokholmu u toku obračun mafijaških grupa i da je reč o borbi za prevlast na tržištu narkotika.

Švedski javni servis SVT navodi da se najviše ističe borba za tržište droge u Sundsvalu, gradu koji se nalazi severno od Stokholma i da je reč o borbi dvojice lidera kriminalnih grupa. Procenjuju i da je u sukob uključeno dosta ličnih motiva.

Pretpostavlja se da su mete svih napada osobe koje su bliske liderima dve suprotstavljene mafijaške grupe, ali pošto se pucnjave i eksplozije dešavaju u stambenim područjima, postoji bojazan da bi među žrtvama mogli da budu i slučajni prolaznici.

Policija je uhapsila više osumnjičenih za pucnjave i eksplozije koje su od decembra postale svakodnevica. Traga se i dalje za osobama koje predvode sukobljene kriminalne grupe, zbog čega nema naznaka kada bi spirala nasilja u Stokholmu mogla da se okonča.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading