"RUSI ĆE BITI NA NAŠIM GRANICAMA" NATO je spreman za direktni sukob!
Foto: Shutterstock

On je rekao da je posle početka specijalne operacije u Ukrajini NATO odlučio da učvrsti istočno krilo Alijanske, uputivši dodatne snage u Mađarsku, Slovačku, Bugarsku i Rumuniju.

„Mislim da je to važan signal Rusima da se naš stav promenio: da im pokažemo da smo spremni, ako im padne na pamet da dođu do (granica) NATO-a“, istakao je Bauer.

Rat u Ukrajini, najnovije vesti - Alo.rs

Istovremeno se ogradio da će NATO biti spreman da odgovori samo ukoliko Rusija pređe crvenu liniju invazijom na neku od zemalja-članica Alijanse.
Bauer je naglasio da zemlje-članice NATO-a treba da budu bolje pripremljene, pošto vojna inicijativa sada pripada Rusiji.

„Činjenica da vaš neprijatelj ima bolje oružje nije problem vašeg neprijatelja. To je vaš problem“, konstatovao je on.

On je ocenio i da se mora povećati proizvodnja u odbrambenoj industriji.

„Moramo da povećamo proizvodnju odbrambene industrije i već se sve više razgovara o toj temi na nacionalnom nivou. To bi moglo da znači davanje prioriteta određenim sirovinama, određenim proizvodnim kapacitetima potrebnim za odbrambenu industriju, a ne za civilnu. O ovim prioritetima treba razgovarati… ratnoj ekonomiji u mirnodopskim uslovima“, objasnio je Bauer.

On je istakao da je u poslednjih četvrt veka globalna ekonomija funkcionisala po principu „sada i tada“, ali su značajni materijalno-tehnički ratni gubici otkrili slabost ovakvog pristupa.

Kako je naveo, obe strane troše mnogo municije i destruktivnog materijala: borbene tenkove i avione.

„Obe strane moraju da kupe dosta sirovina i municije da bi nastavile da se bore. Problem za obe strane je što i zapadna i ruska odbrambena industrija moraju da povećaju proizvodnju“, rekao je on.

Da bi se postigla ova tranzicija, biće neophodna promena mentaliteta stanovništva, što je krajnost koju je opisao kao „tešku“.

„Moramo se pobrinuti da Rusi ne dobiju rat u Ukrajini. Ako to učine, imaćemo mnogo veći problem u smislu novca i odbrane: Rusi će biti na našim granicama“, upozorio je on.

Bauer je istakao prenaoružavanje kao jedan od glavnih prioriteta Alijanse, za koju je takođe priznao da je izgubila monopol na vojnu inicijativu. U međuvremenu, Moskva ima strateške ciljeve koji prevazilaze Ukrajinu i nastoji da povrati dimenzije bivšeg Sovjetskog Saveza, zaključio je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading