PROTIV DEKRETA I VLADE U Italiji štrajk zaposlenih na benzinskim pumpama
EPA Giuseppe Lami

Ovim dekretom benzinske pumpe su obavezne da svakodnevno, uz panele sa cenama benzina na pumpama, izlažu i one koje prikazuju prosečnu cenu benzina i dizela na nacionalnom nivou, ne bi li se sprečile spekulacije.

"Po meni je ova mera ispravna, potrebno je da se pored cena na benzinskim pumpama, stave i nacionalne prosečne cene na sedmičnom nivou, ne bi li na taj način potrošači imali uvid u situaciju. Žao mi je što je neko to protumačio kao želju vlade da napadne čitavu kategoriju", rekla je premijerka Meloni. 

"Mi smo doneli odluku da štrajkujemo, jer i pored raznih sastanaka sa vladom, ona nije prihvatila naš najvažniji zahtev, a to je da ne izlažemo cene na nacionalnom nivou, jer to kod potrošača izaziva konfuziju", kaže Bruno Bearci, predstavnik Federacije benzinskih pumpi Italije.

Vlada brani donete odluke dekretom transparentnosti i otvoreni su za dijalog, te ne žele da prebacuju krivicu na zaposlene na pumpama, dok predstavnici kategorije smatraju da je potrebno prestati sa blaćenjem poštenih radnika koji rade na pumpama, optužujući ih za podizanje cena benzina po sopstvenom nahođenju - kada je vlada ta koja to čini.

Vlada i udruženja kategorija zaposlenih na pumpama imaju potpuno dva različita stava.

"Mi ne možemo da budemo definisani kao spekulanti, jer već dugo nemamo nikakvu mogućnost da utičemo na cenu benzina - i to znaju organi kontrole. Naša marža je 3,5 centi bruto po litru i to zovemo milostinjom. U Italiji postoji godišnja utaja poreza na naftne derivate oko 10 milijardi evra. Kada pitam klijente koliko košta kilogram hleba ili mleka - ne znaju, ali kad ih pitam koliko košta litar benzina - znaju odgovor, tako da mislim da smo maksimalno jasni", kaže Đuzepe Sperduto, predstavnik Autonomne federacije benzinskih pumpi.

Zvanično, kako se može pročitati na sajtu Ministarstva za ambijentalnu politiku, benzin košta 1,812 evra za litar i 1,868 za dizel - iako uvećanja nisu linearna u celoj zemlji, na auto-putevima i ostrvima cene su više.

Sindikati garantuju minimum rada pumpi, najverovatnije onih kojima upravljaju direktno naftne kompanije, i to u sistemu self servisa.

"IMAJU BOGATOG SPONZORA IZ HRVATSKE" Šešelj otkrio šta se krije iza "patriotizma" Boška Obradovića, Milice Zavetnice i Miloša Jovanovića

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading