RAZDOR TRESE NATO! Sprema se "koalilcija" protiv Nemačke
Foto: EPA/EPA

Berlin je u petak ponovio svoju nespremnost da pošalje tenkove Leopard 2 u Kijev. Takođe, Nemačka nije ovlastila druge zemlje da ih pošalju. Poljska je među onima koji su da su spremni da ih pošalju.

U intervjuu za poljsku novinsku agenciju objavljenom u nedelju, Moravjecki je rekao da je Varšava spremna da uspostavi „manju koaliciju“ kako bi olakšala primopredaju nemačkih "Leoparda".

Pozivajući se na neuspeh Kontakt grupe za Ukrajinu da postigne dogovor tokom sastanka u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn u petak, poljski premijer je stav Nemačke opisao kao „neprihvatljiv“.

Ranije ovog meseca, nemačka vlada je upozorila nacije koje koriste "Leopard 2" da bi delovanje bez njegovog pristanka bilo „protivzakonito“.

Moravjecki je tvrdio da Berlin ne bi morao značajno da smanji svoju oklopnu snagu, jer bi doprinos samo malom broju vozila bio smislen. Takođe je rekao da Nemačka ne bi trebalo da „oslabi ili sabotira aktivnosti drugih zemalja“. „Neprijatelj je na istoku i gubimo vreme na razgovore koji ne donose ništa dobro“, žalio se Moravjecki. Poljski premijer je rekao da su vlasti u Berlinu u prošlosti pokušavale da "ukrote ruskog medveda velikodušnim ugovorima" i da sada ne žele da "priznaju grešku".

„Ukrajina i Evropa će pobediti u ovom ratu – sa Nemačkom ili bez nje“, zaključio je Moravjecki.

U petak je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov najavio da će ukrajinske trupe početi obuku na tenkovima Leopard u Poljskoj. Takođe je izrazio optimizam da će Berlin na kraju promeniti mišljenje o obezbeđivanju teškog oklopa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da ne treba preuveličavati „važnost takvih zaliha u smislu njihove sposobnosti da nešto promene“ na bojnom polju.

Prva koja je Kijevu obećala glavne borbene tenkove zapadne proizvodnje bila je Velika Britanija. Dok je britanska vlada obećala da će isporučiti četrnaest tenkova Čelendžer 2, SAD, Francuska i Nemačka su se obavezale da će poslati druga borbena vozila namenjena pešadiji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading