MAKRON ŽESTOKO UDARIO NA PUTINA! Francuska pokreće komadanje Rusije!
Foto: EPA/EPA

Organizatori konferencije evropskih država koju je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron nisu protiv toga da se na taj skup pozovu zasebni regioni Rusije, koji navodno teže da sačuvaju veze s Evropom, otkrio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Makron je kao dopunu svom projektu evropske političke zajednice izneo novu ideju da se sazove konferencija evropskih država. Nije navedeno u samoj prezentaciji Makrona, ali jeste u komentarima koji su usledili da bi na taj događaj mogli biti pozvani i određeni regioni Rusije koji teže da očuvaju veze s Evropom", ukazao je Lavrov.

Opasan potez Makrona

Ukoliko je Makron spreman da pozove određene regione Rusije odvojeno od same Ruske Federacije, to bi bio vrlo opasan atak na teritorijalni integritet i suverenitet RF, kaže za Sputnjik dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Taj potez bi bio u skladu sa nizom skupova što se već izvesno vreme održavaju u evropskim državama na kojima se favorizuje regionalizacija Rusije, što je, u neku ruku, uvod u rasparčavanje RF putem podrške određenim regionima koji bi se pobunili protiv centralnih vlasti, dodaje Mitić.

"Ukoliko i Makronova ideja ide u takvom pravcu, to je nešto što bi zaista bilo ozbiljan atak na Rusku federaciju, a s druge strane bilo bi u skladu s nekim očekivanjima koja su do sada dolazila uglavnom od određenih zapadnih krugova, pa čak i prozapadnih krugova u samoj RF koji su išli u pravcu suprotstavljanja centralnim vlastima. Ostaje da se vidi da li bi ovo značilo da po prvi put i neki visoki funkcioner, a Makron je izuzetno značajan predstavnik zapadnog establišmenta, predsednik jedne od vodećih članica EU, zagovara takvu ideju. Ako je to tako, to bi bio vrlo opasan potez."

Neprihvatljivo, neizvodljivo i nerealno

Evropska politička zajednica sama po sebi je vrlo problematičan koncept, naglašava Mitić i dodaje da je ona čedo Makrona preko kog pokušava da unapredi francuski stav o proširenju EU. A stav Francuske je takav da se ona protivi proširenju i traži razne vrste alternativa da se održi uticaj EU i Francuske nad državama kandidatima ili potencijalnim kandidatima, a da im se ništa suštinski ne da zauzvrat.

"U tom kontekstu, u taj već dovoljno problematičan koncept evropske političke zajednice ubacivati još i pitanje regionalizacije Rusije je nešto što se zaista graniči sa normalnošću i što je apsolutno neprihvatljivo, neizvodljivo, nerealno i mislim da do tako nečega ne može da dođe."

Novi nivo napada na Rusiju

Nesporna je želja u mnogim zapadnim krugovima da se oslabi centralna vlast u RF i ojača regionalizacija, a samim tim i separatizam u određenim regionima, ali da se o tome govori na jedan otvoren način kroz pozive na skupove koje bi organizovale države EU, tim bi se prešlo na novi nivo napada na RF.

U ovom trenutku teško je procenti koliko je reč o interpretacijama Makronovih ideja, a koliko je on sam spreman da ih realizuje, ali ukoliko jeste, to bi bila jedna vrlo ozbiljna eskalacija u odnosima između Francuske i RF, zaključio je Mitić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading