UZBUNA, MOSKVA IŠČEKUJE NAPAD! Odbrana dodatno pojačana
Foto: Profimedia/Profimedia

Baterije S-400 „trijumf“ uočene su i kod univerziteta i u gradskom parku, a „panciri“ na krovovima Ministarstva odbrane i poslovnog centra u ulici Teterinski broj 8. Nezvanično, pominje se da bi u pitanju mogle da budu pripreme za ukrajinsku odmazdu zbog raketnog napada na stambenu zgradu u Dnjepru, u kojem je poginulo 44 ljudi. Naime, s ruske strane postoji bojazan da bi Ukrajina mogla da pošalje manje grupe koje bi se približile Moskvi, a onda sa bezbedne udaljenosti podigle dronove i napale neke od strateški važnih meta u tom gradu.

S obzirom na to da Ukrajina, barem zvanično, nema raketne sisteme koji bi mogli da dosegnu do ruske prestonice ili barem se ne veruje da bi takav napad bio išta više od pokušaja marketinga radi, „panciri“ su postavljeni na strateške tačke s kojih bi morali da obore potencijalne dronove. Ovaj sistem je osmišljen kao „poslednja linija odbrane“ u slučaju napada iz vazduha, a u aktivnoj upotrebi u ruskoj vojsci je od 2012. godine.

Kranovi podizali vozila od 30 tona

PVO sistem „Pancir-S1“, koji je postavljen na krovove u centru Moskve, u zavisnosti od konfiguracije teži do 30 tona. Ove grdosije su na krovove postavljene specijalnim kranovima, a snimci su se pojavili na društvenim mrežama.

Što se S-400 tiče, ti sistemi su dodatno raspoređeni „za svaki slučaj“. Moskvu, inače, brane razni PVO sistemi, a novi su postavljeni kao pojačanje, s obzirom na to da je procenjeno da bi vlasti u Kijevu, iako im zapadni saveznici to nikako ne preporučuju, mogle da se odluče na osvetu zbog napada u Dnjepru.

Vojni analitičari smatraju da je ovako javno raspoređivanje PVO sistema, čiji snimci su se pojavili i na društvenim mrežama, jasan signal da su ruske obaveštajne službe došle do informacija koje su shvaćene krajnje ozbiljno, te da je odlučeno da se apsolutno ništa ne prepušta slučaju, ma koliko delovalo nerealno, pa možda čak i suludo, da bi ruska prestonica mogla da se nađe na meti ukrajinskog napada. Neki čak veruju i da je Kijev uspeo da dođe do sredstava kojima bi mogao da dosegne Moskvu, a kao „dokaz“ uzeti su snimci novoraspoređenih S-400. Taj sistem, naime, ima maksimalan domet od 40 do 400 kilometara, u zavisnosti od tipa projektila i mete, a njegovi radari mogu da uoče čak i letelice sa smanjenim odrazom, odnosno takozvane nevidljive.

Interesantno je da su nedavno očevici i mediji javili da su PVO sistemi „Tor“ i „Pancir“ postavljeni i u Podmoskovlju.

Ukrajinci već napadali u dubini ruske teritorije

Ukrajinske snage su od početka rata više puta gađale ruski grad Belgorod, koji se nalazi na granici, a do sada najodvažniji napad bio je na vazduhoplovnu bazu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga „Engels-2“ u blizini Saratova. U tom napadu su oštećena dva strateška bombardera Tu-95, koji mogu da nose borbeni teret od čak 15 tona, pa i nuklearne bojeve glave snage od 20 do 50 megatona.

Paralelno se  desio i napad na bazu Djagilevo kod grada Rjazanj, a u ta dva napada, kako je tada saopštilo rusko ministarstvo odbrane, stradala su trojica vojnika, ranjena su četvorica i oštećene su dve letelice.

Ukrajinske snage izvele su i više uspešnih napada širom Krima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading