ŠOKANTNO Isplivali detalji o saradnji crnogorskog predsednika sa vođom mafije: Milo povezan sa  šefom Koza nostre
Printscreen

Podsetimo, šef Koza nostre uhapšen je nakon što je tri decenije proveo u bekstvu. Tim hapšenjem, kako pišu italijanski mediji, pao je poslednji veliki šef mafije. Denaro je priveden tokom posete jednoj privatnoj klinici u Palermu, u kojoj je primao terapiju. Policija je već neko vreme imala informacije o njegovom kretanju, ali se čekao pravi trenutak za akciju u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina ljudi.

UBISTVO DEČAKA

Tako je okončano tridesetogodišnje bekstvo Denara (60), koji je poznat i pod nadimkom Dijabolik. Bio je u bekstvu od 3. juna 1993. godine, kada je izdat nalog za njegovo hapšenje zbog učešća u četiri ubistva. On je u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog brutalnih ubistava sudija Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. On je označen kao jedan od organizatora otmice Đuzepea di Matea, dvanaestogodišnjeg dečaka, a sve da bi sprečio njegovog oca da

povuče svedočenje o masakru ranih devedestih, u kom je stradalo deset ljudi. Stravična otkrića policije dokazuju da je dečak nakon 779 dana zatočeništva zadavljen, a njegovo telo rastvoreno u kiselini.

ŠOKANTNO Isplivali detalji o saradnji crnogorskog predsednika sa vođom mafije: Milo povezan sa  šefom Koza nostre

Salvatore Cavalli (STR)

 

 

Imena Mila i Aca Đukanovića pominju se u dokumentu suda iz Palerma. Đukanovići se dovode u vezu sa albanskim naftnim tajkunom Rezartom Tačijem, koji je proneverio milione za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra. Svedok u ovom slučaju izneo je na sudu svoj razgovor sa Milom Đukanovićem, u kom se spominju planovi o ulaganju u Prvu banku Crne Gore, čiji je vlasnik bio Milov brat.

U pitanju je dokument istražnog sudije iz Palerma Alfreda Montalta, u predmetu koji se bavi slučajem albanskog tajkuna. Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovek u Albaniji. Jedno vreme bio

je i vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vreme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.

Dokument suda u Palermu objavio je albanski novinar Timi Samardžiju u emisiji „Zona zero“, ističući da se iz njih jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra.

Razgovori koji su snimljeni u junu 2021. godine dokazuju da je Tači bio u kontaktu sa braćom Đukanović. U jednom od njih, od nepoznatoj osobi govori da će im se isplatiti ukoliko otvore račun u predsednikovoj banci, misleći na Prvu banku Crne Gore.

VAŽAN POZIV

Danijele Čestagali, jedan od osumnjičenih u ovom postupku, svedočio je na sudu o razgovoru koji je vodio sa Tačijem.

- Nisam ti odgovarao jer me je zvao on, dobili smo poziv od predsednika Crne Gore. Račun je otvoren u njegovoj banci, tako će predsednik dugovati uslugu. Tači je zvao predsednikovog brata, posle dva minuta je i predsednik zvao i rekao: „Donesi ih ovde, ostavi ih tamo, jer tako kapitalizuješ mene, a ja ti sve pokrivam“ - ispričao je Čestagali.

Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se da su proneverili više od 20 miliona evra.

Potrošio 11.000 evra u Sent Moricu

A da je sve vezano za Mila Đukanovića, blago rečeno, krajnje sumnjivo vidi se i po tome što on i supruga Lidija žive daleko iznad svojih realnih (gledano po primanjima) mogućnosti.

Tako je otkriveno da su Milo i Lidija, sa dva službenika policije koji ih obezbeđuju, boravili od 30. decembra do 7. januara u luksuznom hotelu „Kempinski“ u švajcarskom mondenskom odmaralištu Sent Moric. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su crnogorskim medijima saopštili da su troškovi po osnovu službenog putovanja njihovih službenika iznosili više od 11.000 evra.

- Od ukupnog iznosa, 8.931,42 evra se odnosi na hotelski smeštaj, a troškovi za dnevnice su iznosili 2.209,2 evra - navodi se u odgovoru MUP-a.

Podsetimo, u imovinskom kartonu Đukanovića vidi se da je prijavljena plata predsednika oko 2.200 evra mesečno, dok njegova supruga Lidija prima nešto preko 900 evra.

Ko će naslediti Matea Mesinu Denara na čelu italijanske mafije?

Kao njegovi mogući naslednici pominju se nekoliko osoba.

Setimo „Tonton“ Mineo (84) je sada, uprkos poodmaklim godinama, čovek sa najvećim uticajem u Koza nostri i vodi ogranak Paljarelija u Palermu. „Kapo di kapi“, glavni nad glavnima, uvek je gospodario Palermom i njegovom okolinom. Međutim, Mineo je u zatvoru od 2018. I Salvatore „Toto“ Rina, najgori među najgorima, bio je šef „kupole“ čak i dok je bio u zatvoru - ali Mesina Denaro je zaista bio najjači, jer je bio slobodan, u kontaktu sa svojom teritorijom i zato što je bio dovoljno inteligentan da vodi strategiju. Novi strateg mogao bi da bude Đovani „U Pačijuni“ Motisi (64), šef istoimenog komore porodičnog klana, nekada atentator u ime „Tota“ Rine, optuženog za ubistvo generala Karla Alberta Dale Kjeze, tada antimafijaškog prefekta u Palermu, a koji je u bekstvu od 1998. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miki

19.01.2023 08:06

Ko će naslediti Mesinu? A ko će naslediti njegovog komitetna Don Mila?