Dijabolik dolijao posle 30 godina bekstva: Uhapšenog šefa zloglasne Koza nostre čeka nekoliko doživotnih robija
Foto: Profimedia/Foto MUP Italije

„On je pokušao da pobegne tokom hapšenja ali je savladan. Poznat je pod nadimcima Mršavi i  Dijabolik. Mateo je sin starog mafijaškog bosa Kastelvetrana Čičia, koji je bio blizak sa klanom Korleonezi. On je važio za vođu sposobnog da kombinuje tradicionalnu dimenziju mafije, opisanu u čuvenom filmu ‘Kum 1’, sa njenom modernijom varijantom“, piše list i nastavlja:

„Policija je nudila nagradu od milion i po evra za informacije o njemu. Za njim je postojalo brdo naloga za hapšenje i čekale su ga doživotne kazne zatvora zbog mafijaškog udruživanja, ubistava, napada, posedovanja i transporta eksploziva. Umešan je u najteža krivična dela u poslednjih 30 godina. I sam se, štaviše, hvalio da je ubio toliko ljudi da bi mogao da napuni jedno čitavo groblje. Posle hapšenja vođa mafijaške grupe Ndrangeta, Denaro je bio poslednji veliki šef italijanske mafije koji je bio na slobodi“, navodi „Korijere dela sera“.

Ubistvo sudije Falkonea

Sicilijanska mafija, po naređenju Denara, ubila je 1992. godine u gradu Kapačiju sudiju Đovanija Falkonea bombom koja je bila toliko jaka da su je registrovali stručnjaci koji su pratili vulkanske potrese sa Etne na drugoj strani ostrva. U napadu su poginuli i Falkoneova supruga i tri člana policijske pratnje. Mafijaši su koristili skejtbord da stave 500 kilograma TNT-a i amonijum-nitrata u tunel ispod auto-puta kojim je prolazio sudija. Upravo je Falkone prikupio dokaze od  mafijaških doušnika za revolucionarno suđenje u kojem su stotine bandita osuđene 1987. godine.

Potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini napisao je na društvenim mrežama da je Denaro konačno uhapšen posle decenija bekstva, i naglasio da to nije kraj borbe države protiv mafije.

- Sa velikim emocijama zahvaljujem se muškarcima i ženama u državi koji nikad nisu odustali, potvrđujući pravilo da pre ili kasnije čak i najveći kriminalci u bekstvu budu uhapšeni. Danas je lep dan za Italiju i služi kao upozorenje mafijašima da institucije i naši heroji u uniformi nikad ne odustaju - napisao je Salvini.

Mnogo godina su, kako navode italijanski mediji, stotine policajaca i karabinjera tražile Denara. Od 2000-tih italijanska policija je povećala broj hapšenja i zaplena u njegovom okruženju u strategiji izolacije kojoj je trebalo gotovo 20 godina da donese rezultate - toliko je velika bila njegova mreža podrške. Nakon njegovog hapšenja ostala su još četvorica velikih mafijaša za kojima se traga: Činkvegranela Renato, Bonavota Paskvale, Kubedu Atilio i Motisi Đovani.

Mučili dečaka, pa ga istopili u kiselini

Jedna od najjezivijih i najbrutalnijih priča je o dečaku Đuzepeu di Mateu (15), koga je sicilijanska mafija mučila 800 dana, ubila, a potom je njegovo telo otopljeno u kiselini. Mali Đuzepe, sin svedoka koji je pristao da svedoči protiv mafije, otet je 1993. godine. Denaro je naredio da dečak bude surovo mučen i da se snimci mučenja pošalju njegovom ocu Santinu, kao upozorenje da ne svedoči. Pošto Santino nije pristao na ucenu, Denaro je poslao poruku mučiteljima da se „reše šteneta“. Zlikovci su zadavili izmučenog dečaka, a njegovo telo rastvorili u kiselini da porodica ne bi mogla dostojno da ga sahrani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading