SAD HITNO GOMILAJU SILU U EVROPI! Sprema se konačni obračun!
Foto: EPA/EPA

Problem predstavlja, između ostalog, i to što na Zapadu Gerasimova smatraju tvorcem ruske vojne doktrine totalnog rata, odnosno njegovo postavljenje i više nego jasnim signalom da se Moskva sprema na proširenje rata van granica Ukrajine. S druge strane, Moskva tvrdi da Zapad direktno provocira sukob s Rusijom sve većim gomilanjem snaga NATO na njenim granicama.

Naime, nakon što su u decembru prebacile u Poljsku oko 700 borbenih vozila, među kojima i najmodernije tenkove, SAD sada dodatno pojačavaju istočno krilo NATO u Poljskoj i Letoniji, gde bi ovih dana trebalo da stigne oko 1.250 jedinica vojne opreme, uključujući novu turu tenkova „abrams M1“ i borbena vozila „bredli“. Tenkovi i borbena vozila su u sredu počeli da pristižu u holandsku luku Vlisingen, odakle će produžiti do svoje konačne destinacije, potvrdio je pukovnik Robert Kelam, koji s američke strane nadgleda operaciju.

Zvanično, program jačanja istočnog krila NATO zove se „Atlantic Resolve“ i započet je 2014. godine.

Reznikov: Ukrajina je de fakto članica NATO

Ministar odbrane Ukrajine: Mi smo de fakto član NATO-a

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je Ukrajina de fakto članica NATO i da je siguran da će dobiti nove isporuke oružja od zapadnih zemalja, uključujući tenkove i borbene avione.

- Ukrajina kao država i oružane snage Ukrajine postale su članica NATO. De facto, a ne de jure (prema zakonu). Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti postati i de jure - rekao je Reznikov.

Interesantno je da su SAD i NATO istovremeno pojačali i vojne aktivnosti na suprotnom evropskom krilu, u Rumuniji, gde će biti premešteno nekoliko aviona tipa AVAKS radi, kako se navodi, „praćenja ruskih vojnih aktivnosti“. Ti vazdušni nadzorni sistemi za upozoravanje i kontrolu trebalo bi da stignu u Bukurešt u utorak. Avioni AVAKS biće stacionirani u bazi rumunskih vazduhoplovnih snaga u Otopeni kod Bukurešta, oko 200 kilometara od granice te zemlje s Ukrajinom. Od početka rata u Ukrajini NATO je pojačao vazdušno prisustvo u istočnoj Evropi dodatnim lovcima, osmatračkim avionima i avio-tankerima.

SAD HITNO GOMILAJU SILU U EVROPI! Sprema se konačni obračun!

EPA

 

Ove aktivnosti poklopile su se s iznenadnom smenom komandanta ruskih snaga u Ukrajini, pošto je umesto generala Sergeja Surovikina na čelu operacije postavljen načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov. Pošto Zapad Gerasimova smatra tvorcem ruske doktrine totalnog rata, strahuje se da bi najnovije podizanje tenzija veoma lako moglo da dovede do proširenja rata van granica Ukrajine, odnosno direktnog sukoba Rusije i NATO, sa nesagledivim posledicama po ceo svet.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading