JUŽNA KOREJA NEĆE ČEKATI Moguća proizvodnja nuklearnog oružja
EPA

„Ako se severnokorejsko nuklearno pitanje pogorša, Republika Koreja bi mogla da rasporedi taktičko nuklearno oružje ili proizvede sopstvenu nuklearnu bombu. Ako se to dogodi, mogla bi da to sprovede ranije uz našu nauku i tehnologiju“, naveo je južnokorejski lider na sastanak sa ministarstvima spoljnih poslova i odbrane koji su predsednika upoznali sa svojim ciljevima i planovima za 2023. godinu, izvestio je južnokorejski KBS.

Jun je dodao da je ipak realnija opcija da Seul i Vašington sarađuju u sferi odbrane. „Upravo se razgovaralo o tome da Južna Koreja i Sjedinjene Države razmenjuju informacije, sprovode zajedničko planiranje i zajedničke vežbe“, rekao je južnokorejski predsednik.

Ranije, on je saopštio da se razgovara o zajedničkom planiranju u vezi sa američkim nuklearnim snagama, navodi TASS. Američki zvaničnici insistiraju na proširenom sistemu odvraćanja koji bi dozvolio upotrebu bilo kakvog oružja, uključujući nuklearno, za zaštitu saveznika,a u avgustu je Jun izjavio da njegova vlada neće kršiti režim neširenja.

Prošle godine, u severnokorejskim testovima ispaljeno je rekordnih, više od 70 balističkih i krstarećih projektila u 37 lansiranja, a od prošlog proleća Seul i Vašington upozoravaju na potencijalnu nuklearnu probu od strane Pjongjanga, navodi TASS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nes

12.01.2023 11:24

Pa onda i ostale zemlje mogu da počnu sa nuklearnim programom.