ZAVERA PROTIV PAPE! Franju teraju da da ostavku
Tanjug/Ap

Kampanja protiv Argentinca koji je na tronu nasledio papu Benedikta Šesnaestog, koji je nedavno preminuo a još 2013. podneo ostavku zbog lošeg zdravlja, počela je odmah po sahrani njegovog prethodnika. Tvrda struja pokušava da iskoristi izjavu pape Franje, koji je ranije rekao da će podneti ostavku ako mu se zdravlje pogorša, iako to u ovom trenutku ne deluje realno. Kako se navodi, postojala je ideja da se pritisak na njega izvrši još za života Benedikta, ali se od toga odustalo kako bi se izbegao presedan i velika sramota za Rimokatoličku crkvu. Naime, problem bi predstavljalo to što bi, u slučaju Franjine ostavke još za Benediktovog života, u Vatikanu u tom trenutku živela čak trojica papa, što se nikada u istoriji nije dogodilo.

Pošto je Benedikt preminuo 31. decembra, konzervativci su odlučili da krenu u ofanzivu. Mediji navode da mu oni nikako ne praštaju suviše liberalne stavove, naročito po pitanjima homoseksualaca, abortusa, pričešća za one koji se drugi put venčavaju i celibata za sveštenike.

Štaviše, Franju u Vatikanu, kako navode britanski mediji, zbog previše kritika upućenih na račun kapitalizma i liberalnih stavova ismevaju kao komunistu!

Neimenovani kardinal je za dnevnik „La stampa“ rekao da će tajni plan biti formulisan na različitim osovinama i po fazama, ali će imati jedan cilj – da se papa stavi pod takav stres da će morati da podnese ostavku. Agresivnom kampanjom će se ići na „progresivno slabljenje Svetog oca, kao i njegovih doktrinarnih izbora, što će stvoriti veliko nezadovoljstvo koje se može upotrebiti protiv njega.“

- Franjini protivnici znaju da su trenutno u manjini i da će im trebati vremena da postignu konsenzus i da oslabe papu - rekao je taj kardinal, dodavši da će neki od njegovih neprijatelja delovati u senci, dok će drugi biti otvoreniji u kritikama.

Među njima je već sada nadbiskup Georg Gensvajn, koji je 19 godina bio lični sekretar pape Benedikta. Gensvajn je zbog izgleda poznat po nadimku „Džordž Kluni od Svete stolice“, a poslednjih dana je bio veoma kritičan prema papi Franji. Navodno je među „zaverenicima“ i nadbiskup Timoti Broljo, predsednik Konferencije katoličkih biskupa SAD. On je nedavno za italijanske novine rekao da je mogućnost da papa podnese ostavku „izvodljivija nakon smrti Benedikta“.

Papini saveznici priznaju da u Vatikanu postoji raskol, ako ne i toliko dubok da bi vodio do ostavke još jednog pape, a oni umereni smatraju da su male šanse da papa Franja ubrzo popusti.

- On će podneti ostavku ako više ne bude u stanju da se nosi sa izazovima svog pontifikata, ali zasad nastavlja - rekao je nemački kardinal Valter Kasper, koji je dodao da je očigledno da postoji sukob između progresivnih i konzervativnih u Vatikanu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading