DVE NATO DRŽAVE U SUKOBU Neizmireni računi došli na naplatu
Foto: AP/Yoan Valat

Odbijanje Nemačke svedoči o tome da Berlin ne poštuje Poljsku i Poljake, izjavio je za agenciju "RAR“ zamenik ministra inostranih poslova zemlje, ovlašćeni predstavnik Vlade za pitanja kompenzacija Arkadiuš Muljarčik.

Zvaničnik je kritikovao odluku Nemačke ocenivši da odgovor Berlina na notu Poljske "nije pravno argumentovan“. "Ovaj odgovor koji je formulisan u jednoj rečenici pokazuje potpuno nepoštovanje Poljske i Poljaka“, rekao je on. Prema rečima zamenika ministra, nije iznenađen odbijanjem Berlina da razgovara na ovu temu.

"Nemačka ne sprovodi prijateljsku politiku prema Poljskoj, ona želi da ovde uspostavi svoju sferu uticaja i da postupa sa Varšavom kao vazalom“, naglasio je Muljarčik. Istovremeno, on je obećao da će "kontinuirano i intenzivno“ raditi na pitanju reparacija od Nemačke, istakavši da će pre ili kasnije Berlin biti prinuđen da promeni stav. Prethodno je poljsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da je nemačka Vlada u diplomatskoj noti od 3. januara odgovorila na notu MIP-a Poljske od trećeg oktobra prošle godine i saopštila da ne namerava da razgovara sa Varšavom o reparacijama za štetu u Drugom svetskom ratu i da je pitanje zatvoreno.

Poljske vlasti traže od Nemačke 1,3 hiljade milijardi dolara reparacije za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata. U Berlinu su nekoliko puta podvukli da ne žele ništa da plate, smatraju da su dovoljno platili i da nema razloga da se dovodi u pitanje odšteta koju je Poljska odbila 1953. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

04.01.2023 11:04

Onda i mi treba da tražimo odštetu od Nemačke!!!.