NEMCI ĆE SKUPO PLAĆATI GAS "Moraćemo da izdržimo još godinu dana"
Tanjug/Ap

Nemački potrošači trpe naduvane račune za gas, a to će morati još najmanje godinu dana,  ocenio je ministar privrede Robert Habek. 

On je rekao da se nada pojeftinjenju krajem godine koja dolazi, jer tada će na mestu biti insfrastruktura kojom Nemačka namerava da nadomesti ruski gas. Habek, međutim, ne očekuje da će cena gasa splasnuti na nivo onih iz 2021.

Gas je na tržištu poskupeo od napada Rusije na Ukrajinu u februaru, a Moskva je uz to letos potpuno zavrnula slavinu gasovoda ka Nemačkoj, koja je iz tog izvora pokrivala 55 odsto potrošnje.

Vlada kancelara Olafa Šolca je posle toga naredila popunjavanje skladišta gasa u pripremi za zimu, istovremeno nastojeći da diverzifikuje snabdevanje.

Između ostalog, brzo je izgradila i odobrila za upotrebu terminal za prijem tečnog prirodnog gasa na obali Severnog mora, ali i usvojila program subvencija vredan desetine milijardi evra za limitiranje cene energenata u privatnoj i industrijskoj potrošnji.

Habek je naglasio značaj razvoja infrastrukture za prenos gasa.

"Cena je takva jer je ruski predsednik Vladmir Putin mogao da odseče polovinu nemačke potrošnje", rekao je on.

"Ako uspemo ovim tempom da nastavimo sa gradnjom, povezaćemo Nemačku sa svetskim tržištem", dodao je ministar, ukazujući na terminale za prijem tečnog gasa.

"Tada ćemo moći da kupujemo po ceni na svetskom tržištu koja je trenutno znatno ispod one po kojoj mi nabavljamo", zaključio je ministar privrede Robert Habek.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading