CIA PERE SVOJU ULOGU U UBISTVU KENEDIJA! Sumnjiva nova "otkrića" o atentatu
Wikipedia

Američki nacionalni arhiv dozvolio je pristup hiljadama dokumenata u vezi s ubistvom Kenedija, čime je sada javnosti dostupno 97 odsto od oko pet miliona stranica. Ipak, preostala tri odsto ostaće tajna, pošto je predsednik SAD Džozef Bajden izjavio da se ograničen broj dokumenata ne može objaviti. Kako je objasnio, zakon dozvoljava da se od javnosti i dalje kriju dokumenti koji „mogu da naude nacionalnoj bezbednosti, vojsci, obaveštajnim operacijama, organima reda i, što je posebno interesantno, „međunarodnim odnosima čija je važnost mnogo veća od prava javnosti da sazna te informacije“. A možda se baš u tom poslednjem delu objašnjenja i nalazi odgovor na pitanje zašto ta dokumenta ko zna do kada neće ugledati svetlost dana.

Više vladinih komisija, uključujući Vorenovu komisiju koja je istraživala atentat 10 meseci, zaključilo je da je Kenedija usmrtio Li Harvi Osvald, koga je dva dana kasnije pred novinarskim kamerama u prostorijama policije Dalasa ubio Džek Rubi, vlasnik noćnog kluba u Dalasu za koga se znalo da je blizak mafiji. Rubi je zbog Osvaldovog ubistva osuđen na smrt, ali je umro u zatvoru 1967. od, kako je navedeno, plućne embolije. Problem sa zaključcima Vorenove komisije, koja je zaključila da je Osvald „najverovatnije delovao sam“, postao je očigledan godinu dana pre smrti Rubija, odnosno nakon prvog Galupovog istraživanja 1966, kada je većina ispitanika izjavila da se ne slaže s njihovim nalazima. Od tada su počele da se pojavljuju razne spekulacije i teorije zavere, koje će nakon objavljivanja novih dokumenata sigurno postati još interesantnije.

Naime, detalj koji je posebno privukao pažnju jeste izveštaj CIA o praćenju Osvalda u Meksiku. Kako se navodi, on je tamo bio nekoliko nedelja pre Kenedijevog ubistva. U Meksiko Sitiju se, kako je CIA navela, susreo sa sovjetskim i kubanskim špijunima, a među njima je bio i „specijalista KGB za atentate“. Naročito čudnom se pokazala informacija da CIA nije prosledila taj izveštaj Tajnoj službi ili drugima u Vašingtonu, pošto bi ti podaci možda pomogli da se spreči atentat na predsednika. Problem je nastao jer su agenti CIA navodno „pobrkali papire“.

Sumnja se da je najmanje 37 dokumenata nestalo iz Osvaldovog dosijea kada je pregledan posle atentata, a koje su FBI i Stejt department podelili sa CIA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading