Kina povukla šest diplomata iz Britanije
Foto: privatna arhiva

Kina je povukla šest svojih diplomatskih predstavnika iz Velike Britanije, uključujući jednog od najviših diplomata, dva meseca posle nasilnog incidenta u kineskom konzulatu u Mančesteru, objavio je Bi-Bi-Si.

Među diplomatama koje je Kina povukla je i generalni konzul Dženg Sijuan, koji je negirao da je tukao demonstranta u konzulatu u Mančesteru, što se videlo na snimcima.

Dženg je kasnije rekao novinarima da je pokušavao da zaštiti svoje kolege od demonstrant Boba Čana iz Hongkonga.

Čan, koji je učestvovao u protestima protiv kineskog predsednika Si Đinpinga, povređen je pošto su ga 16. oktobra uvukli u dvorište kineskog konzulata u Mančesetru i pretukli.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli izrazio je razočaranje što se sada niko od šestorice kineskih diplomata neće suočiti sa pravdom.

„Nastavićemo na svetskoj i domaćoj sceni da se pridržavamo vladavine prava i očekujemo da i drugi postupe isto“, naveo je Kleverli u pisanoj izjavi Donjem domu britanskog parlamenta.

Velika Britanija zatražila je od Kine da onemogući svojim diplomatama da se pozivaju na diplomatski imunitet, kako bi se policiji omogućilo da ispita incident iz oktobra i dala je rok Pekingu da o tome odluči do ove sedmice.

Odluka Kine da povuče svoje diplomate iz Britanije, u Londonu se smatra kao pokušaj deeskalacije spora između dve zemlje, preneo je Bi-Bi-Si.

Britanski zvaničnici jasno su prethodno stavili do znanja da je kineska ambasada u Londonu potpuno svesna da će, ukoliko kineske diplomate ne pristanu da učestvuju u policijskoj istrazi, postojati dalje posledice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading