PUTINU SE PONOVO OTVARAJU VRATA U EU? Nedostatak ruskog gasa "ubija" Nemce
Foto: Shutterstock/EPA/Alexei Danichev

„Koliko god se evropski lideri zaklinjali da se nakon okončanja ukrajinske krize neće vratiti uobičajenom poretku stvari, neizbežne geografske i tržišne realnosti mogu razuveriti čak i najodlučnije političare“, navodi Blumberg.

Nemačka trenutno plaća za uvoz gasa 140 evra za megavat-čas, što je oko sedam puta više od proseka iz perioda 2010-2020. godine.

„U slučaju da EU želi da očuva konkurentnost u sferi hemijske, prehrambene i teške industrije, njoj je onda potreban jeftin gas, a za Evropu nema jeftinijeg gasa od ruskog“, piše u članku za „Blumberg“ kolumnista Havijer Blas.

Zbog toga Blas navodi da Rusija ima šansu da povrati lidersku poziciju u isporukama gasa Evropi i da ponovo postane ključni snabdevač goriva u Evropskoj uniji.

„Koliko god se evropski lideri zaklinjali da se nakon okončanja ukrajinske krize neće vratiti uobičajenom poretku stvari, neizbežne geografske i tržišne realnosti mogu razuveriti čak i najodlučnije političare“, navodi kolumnista Blumberga.

Kao primer ističe reči nemačkog političara iz pokrajine Saksonije Mihaela Krečmera, koji je prošlog meseca izjavio da su izjave da se zauvek odustane od ruskog gasa istorijski neuke i geopolitički netačne.

Ranije je izvršni direktor Međunarodne energetske agencije Fatih Birol izjavio da će Evropska unija morati da plati dodatnih 100 milijardi evra 2023. godine, kako bi obezbedila energetsku bezbednost sledeće zime za zemlje koje sad nemaju ruski gas.

BUDUĆNOST EVROPE: Telefon je mrtav, grejanja i tople vode nema, kompjuter ne radi, kafa se ne kuva...

Pri tom, agencija smatra, da Rusija neće moći da nađe kupce za količine koje su potrebne Evropi, a koje organizacija procenjuje na 2,5 miliona barela dnevno.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading