OPASNO STANJE Asadovi tigrovi krenuli u pomoć Kurdima! Teška artiljerija i oklopnici jure ka severu! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen/World Wide Video News

Oni su raspoređeni u blizini gradova Tel Rifat i Manbidž, koje drže Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima. Turska je 20. novembra pokrenula operaciju velikih razmera protiv kurdskih snaga u Siriji i Iraku, pod kodnim imenom "Mač kandže", kao odgovor na teroristički napad u Istanbulu 13. novembra, u kojem je ubijeno šest, a ranjeno više od 80 ljudi.

Do sada je operacija bila ograničena na vazdušne i artiljerijske udare. Ipak, visoki turski zvaničnici su već upozorili na kopnenu fazu. Tel Rifat i Manbidž su dva od tri grada koje je predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno imenovao kao glavne mete svake nove turske kopnene operacije u severnoj Siriji, a treći grad je Kobane.

SAA je početkom decembra počela da raspoređuje pojačanja u severnom i severozapadnom Alepu, kao i u južnom delu Rake, kako bi se suprotstavila pretnjama Turske i ojačala svoje prisustvo u oblastima pod kontrolom SDF-a. 25. divizija specijalnih snaga je predvodila raspoređivanje.

Damask ili planira da pruži direktnu vojnu podršku SDF-u ako Turska pokrene novu invaziju na severnu Siriju, ili da iskoristi SAA da preuzme kontrolu nad područjima grupe koju predvode Kurdi, kao što su ruski vojni zvaničnici u Siriji već sugerisali.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading