BORELJ UPOZORAVA "Pretnje su blizu! Naša vojna odbrana nije spremna"
Foto: Shutterstock

Govoreći na forumu „Ulaganje u evropsku odbranu“ u četvrtak, Borel, koji je i na čelu Evropske odbrambene agencije (EDA), pozvao je evropske nacije da više sarađuju na podizanju odbrambenih kapaciteta u zajedničkom interesu bezbednosti bloka. Oni takođe treba da gledaju na trenutni sukob u Ukrajini i predviđaju „buduće pretnje“.

Borelj je rekao da je potrošnja država na odbranu po prvi put premašila nivo od 200 milijardi evra 2021. godine.

„Posle Hladnog rata, smanjili smo naše snage na male armije bez koordinacije… Nedostaju nam kritične odbrambene sposobnosti“, rekao je on.

„Ukupni izdaci za odbranu koje su države članice najavile će porasti za još 70 milijardi evra u naredne tri godine“, rekao je Borelj i dodao da se „ljudi ne bore novčanicama“.

Borelj je rekao da se Brisel suočio sa izazovom da potroši novac „na koordinisan način“ i da nacionalne odluke ne bi trebalo da budu fokusirane samo na sadašnje potrebe, što je očigledna referenca na previranja u Ukrajini.

Visoki diplomata je rekao da se mora pronaći balans između odgovora na trenutne potrebe i pripreme za buduće pretnje. Te pretnje su „blizu i verovatno će se pogoršati“, rekao je on.

EU je Ukrajini dala oko 2,5 milijardi dolara oružja od početka ruske ofanzive u februaru.

Boreljovo obećanje dolazi u trenutku kada evropskim zemljama ponestaje oružja koje bi dalo Ukrajini jer vide da se njihove zalihe smanjuju.

Stalni transferi oružja u Ukrajinu su zalihe većine zemalja NATO-a ostavile nategnutim, prema prošlomesečnom izveštaju Njujork tajmsa, koji kaže da su manje zemlje „iscrpile svoj potencijal“ i da je najmanje 20 od 30 članica NATO-a „prilično iskorišćeno“.

PRIZNANJE PORAZA Loš dan za EU

Politiko je prošle nedelje izvestio da je Francuska nezvanično priznala da je ostala bez oružja za slanje Kijeva zbog stanja sopstvenih zaliha, dok se Nemačka takođe suočava sa nedostatkom municije od 20 milijardi evra.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading