ULTRADESNIČARI HTELI DA PREOTMU VLAST U NEMAČKOJ! Okupila se neverovatna ekipa, nije ni čudo što su pohapšeni
Tanjug/Ap

Ova neverovatna vest juče je šokirala svet nakon što je u velikoj akciji policije, vojnih specijalnih jedinica i bezbednosnih službi uhapšeno 25 od 52 osobe koje su planirale da svrgnu vlast i uspostave monarhiju po ugledu na Drugi Rajh. Među zaverenicima su i pobornici granica Nemačke iz 1937. godine, kada je deo te države bila i današnja ruska enklava na Baltiku Kalinjingrad, ali i teoretičari zavera.

Kako su javili nemački mediji, u najvećoj antiterorističkoj operaciji u istoriji Nemačke učestvovalo je oko 3.000 policajaca i pripadnika specijalnih vojnih jedinica, koji su pretresli 137 lokacija širom te zemlje. Pored Nemačke, jedna osoba privedena je u austrijskom gradu Kicbilu, a druga u italijanskom gradu Peruđi.

Monarhija

Okosnicu uhapšene grupe čine pripadnici ekstremističke organizacije „Građani Rajha“, koji ne priznaju nemačku vlast. „Građani Rajha“ su, inače, poznati nemačkoj javnosti i dugo su na udaru policije zbog nasilnih napada i promovisanja teorija zavera, od odbijanja antikovid mera do nepriznavanja moderne nemačke države.

Potomak tevtonskih vitezova na čelu pučista

Centralna figura zaverenika je princ Hajnrih Rajs Trinaesti, tirinški aristokrata koji radi kao privatni finansijski konsultant. Rajs je više puta naglašavao da moderna Nemačka nije suverena država i da je pod kontrolom SAD i Velike Britanije. On je nakon puča trebalo da postane regent Hajnrih Trinaesti.

Vladarska kuća Rojs je vladala zemljama u Tiringiji (nemačka pokrajina, op. aut.) od 12. veka, a rodonačelnik mlađe loze dinastije bio je Hajnrih Prvi krajem 13. veka.

Policija je saopštila da je na čelu grupe princ Hajnrih Rojs Trinaesti (71), koji je bio planiran za regenta nove Nemačke, a već su bile podeljene i ministarske fotelje. Tako bi ministarstvom pravde rukovodila aktuelna sudija u Berlinu Birgit Malzak-Vinkeman, koja je bila poslanica desničarske Alternative za Nemačku (AfD) u prethodnom sazivu Bundestaga. Kako javlja „Bild“, među zaverenicima su i osobe koje su imale uticajne pozicije u društvu i jake društvene i finansijske veze.

Tajna grupa

Sve je počelo kada su istražitelji ušli u trag tajnoj organizaciji u Hesenu, kada je u avgustu 2022. vlastima prijavljeno postojanje tajne „antiustavne grupe“.

Građani Rajha - od populista do ekstremista

„Građani Rajha” je organizacija koja ne priznaje vlasti Savezne Republike Nemačke i njene demokratske strukture, već zahtevaju povratak Drugog Rajha, odnosno Nemačke kakva je bila između 1871. i 1918. godine. Štaviše, oni smatraju i da ustav iz 1949. godine, kojim je stvorena SR Nemačka, tada Zapadna Nemačka, koja se potom ujedinila sa Istočnom Nemačkom, nije važeći. Kako tvrde, stari ustav nije ukinut „na propisan način“, zbog čega veruju da Nemačka imperija postoji u granicama iz 1937. godine.

Oni odbijaju da plaćaju poreze i često su u sukobu sa vlastima. „Građane Rajha“ čine pripadnici različitih ideologija, od monarhista i republikanaca, preko populista i reakcionara, pa sve do ekstremnih desničara i antisemita. Procenjuje se da ih ima oko 21.000, od čega oko pet odsto, odnosno oko 1.150 čine desni ekstremisti.

Nemačka Kancelarija za zaštitu ustava je 2021. godine ovoj grupi pripisala 1.011 ekstremističkih krivičnih dela.

- Optuženi pripadaju terorističkoj organizaciji osnovanoj krajem novembra 2021. koja je imala za cilj rušenje postojećeg državnog poretka i njegovu zamenu novim oblikom vladavine - saopštio je savezni državni tužilac, dodavši da je grupa smatrala da je i sam čin nasilja veoma važan i neophodan kako bi se promenio sistem na svim nivoima vlasti.

Detaljan plan

Zaverenici su se okupili u Rojsovoj lovačkoj kući u Tiringiji da razgovaraju o planovima za državni udar.

Plan je podrazumevao upad u zgradu Bundestaga, gde bi poslanici bili uzeti za taoce, a potom bi bili izvršeni napadi na trafostanice radi izazivanja prekide u snabdevanju strujom da bi bili stvoreni uslovi nalik građanskom ratu, pa bi zaverenici u toj situaciji svrgnuli saveznu vladu i preuzeli vlast.

Istražni organi saopštili su da je ova akcija „prevazilazila sve dosadašnje u smislu obima“.

Peskov: Nema govora o umešanosti Rusije

Kremlj je saopštio da nema dokaza o umešanosti Rusije u zaveru desnice da izvrši državni udar u Nemačkoj.

- Izgleda da je ovo problem unutar Nemačke - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nemački tužioci rekli su da je jedan od optuženih pokušao da stupi u kontakt sa ruskim predstavnicima, koju je ova desničarska grupa videla kao vezu za uspostavljanje novog poretka, ali nema dokaza da su ruski predstavnici odgovorili na zahtev.

Opasni članovi

Ono što je naročito opasno jeste to što se ova grupa razlikuje od ranijih terorističkih organizacija koje su delovale na tlu Nemačke po tome što se u njoj nalaze elitni vojnici, što aktivni, što rezervisti, kao i zbog sumnji da poseduju velike količine naoružanja. Značajan deo grupe čine bivši vojnici Bundesvera i Nacionalne narodne armije, nekadašnje Demokratske Republike Nemačke (DDR), uključujući i one koji su prošli specijalnu vojnu obuku.

Domaći teroristi im nisu nepoznati

Najpoznatija teroristička organizacija u Nemačkoj bila je Frakcija crvene armije (RAF), poznatija kao Bader-Majnhof grupa.

Grupa je dobila ime po osnivačima Andreasu Baderu i Ulrike Majnhof, koji su izvršili samoubistva u zatvoru 1976, odnosno 1977. godine. Ova radikalnolevičarska organizacija terorisala je Nemačku od 1970. do 1998. godine napadima eksplozivnim napravama, otmicama i ubistvima.

Kao vojni lider zaverenika je obeležen Rudiger fon P., nekadašnji komandant padobranskog bataljona, koji je otpušten iz vojne službe jer je proneverio ili prodao oružje iz zaliha vojske bivšeg DDR. Osim njega, uhapšen je i bivši vojnik koji je s njim bio zadužen za regrutovanje novih članova grupe, i to među aktivnim vojnicima u kasarnama. U tome su navodno imali uspeha pošto je među privedenima i aktivni vojnik Komande specijalnih snaga nemačke vojske.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading