CRNOGORCI SE RAZMILELI PO EVROPI Nemci i Mađari besne na komšije
Shuterstoock

U izveštaju se navodi da Crna Gora nastavlja da ispunjava uslove za liberalizaciju viznog režima i postiže napredak u ispunjavanju ranijih preporuka.

Izveštaj se fokusira na radnje preduzete kako bi se obezbedilo kontinuirano ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima.

Prema dokumentu Evropske komisije, kada je u pitanju broj crnogorskih državljana za koje je utvrđeno da neregularno borave u državama članicama 2021. godine Mađarska je bila najviše pogođena država članica (44 odsto od ukupnog broja), zatim Nemačka (29 odsto), Francuska (osam odsto i Slovenija (šest odsto).

Navodi se da države članice EU izveštavaju o dobroj saradnji po pitanju readmisije sa Crnom Gorom i adekvatnoj implementaciji sporazuma o readmisiji.

Tokom posljednjeg sastanka Zajedničkog odbora za readmisiju održanog u novembru 2021. godine, države članice su izvestile o nesmetanoj saradnji sa crnogorskim vlastima, pri čemu je većina država članica potvrdila poštovanje rokova predviđenih u Sporazumu o readmisiji. 

Što se tiče operativne saradnje sa državama članicama u oblasti upravljanja granicom i migracija, Crna Gora je učestvovala u zajedničkim aktivnostima sa Hrvatskom, Francuskom, Nemačkom i Holandijom.

"Hrvatska sa Crnom Gorom sarađuje bilateralno, kao i kroz učešće hrvatske policije u zajedničkoj operaciji Fronteksa u Crnoj Gori. Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske sarađuje sa MUP-om Crne Gore na području poluostrva Prevlaka, područja pod privremenim posebnim nadzorom i režimom plovidbe. U 2021. godini saradnja je realizovana planiranjem i izvođenjem zajedničkih patrola na moru. I pored toga što neke planirane mere obuke nisu mogle da se realizuju zbog pandemije COVID-19, saradnja se ocenjuje kao dobra", navodi se u pratećem dokumentu EK, preneo je portal RTCG.

Portal podseća da je EK direktno ukazala da Crna Gora nije sa EU uskladila politiku viznog režima, koji se odnosi na građane trećih zemlja. U prvom redu, oslobađanje obaveze od viza za državljane Jermenije, Saudijske Arabije, Turske, Katara, Bjelorusije, Kube...

Kritikuju i primenu sporazuma o priznanju krivice (21 u toku 2021. godine), kao i na činjenicu da mnogi slučajevi organizovanog kriminala nisu dobili sudski epilog, a smatraju da je potrebno više presuda za šverc cigareta i pranje novca. 

Bezvizni režim između Crne Gore i EU na snazi je od 2009. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading