ZAGREB Umro hrvatski general Pavao Miljavac
Foto: Profimedia

Nakon što je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv četiri pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za stradale na Petrovačkoj cesti u avgustu 1995. godine, advokat preživelih najavio je podizanje novih krivičnih prijava za taj događaj

Penzionisani hrvatski general Pavao Miljavac (69) preminuo je  iznenada u bolnici u Zagrebu, prenosi Index.

Tokom vojne karijere vršio je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci - bio je načelnik štaba i zapovednik Zbornog područja Karlovac i pomoćnik i zamenik načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Nakon što je 1996. godine unapređen u čin general-pukovnika, iste je godine imenovan na dužnost načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RH. Tu je funkciju obavljao do 1998.

Od 1998. do 2000. bio je i ministar odbrane i saborski zastupnik.

Do januara ove godine bio je na čelu Hrvatskog generalskog zbora. Na čelu Generalskog zbora bio je dva mandata.

U Beogradu trebalo da se podigne krivična prijava protiv njega

Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv četiri pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za stradale na Petrovačkoj cesti u avgustu 1995. godine, advokat preživelih Dušan Bratić najavio je podizanje novih krivičnih prijava za taj događaj.

On je u avgustu najavio podizanje krivične prijave, između ostalih, i protiv generala Pavla Miljavca.

"Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu podnećemo novu krivičnu prijavu zbog istog događaja sa pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loše, načelnika Obaveštajne uprave Glavnog štaba HV-a u Oluji, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog štaba zaduženog za upotrebu Ratnog vazduhoplovstva i generala Pavla Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom štabu u vreme oba zločina, i na komunikaciji Bosanski Petrovac - Ključ i u Svodni. Prva dvojica su bili saučesnici u donošenju odluke da se izvrši ovo delo, a ovaj poslednji saučesnik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivali zločin. Ako tužilaštvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostavićemo prijavu i dokaze tužilaštvu druge dve zemlje, članice EU, koje su takođe po principu Univerzalne jurisdikcije već osudile dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine. Tako ćemo sa njima razgovarati, na terenu prava, a njima ostavljamo teren politike i post zločinačke nagone pomoći izvršiteljima u izbegavanju pravde", izjavio je Bratić ranije.

Novinari N1 televizije kontaktirali su tada generala Miljavca koji je kazao da je možda malo iznenađen ovim informacijama koje dolaze iz Srbije.

"Osim pilota, sad idu i na generale, odnosno na one koji su bili zaduženi za organizovanje operacija, a što je direktan udar na državu. Savest mi je čista. Svestan sam da u svakom ratu, nažalost, stradaju i nevini ljudi, ali niko nikad nije doneo odluku da se gađaju civili", rekao je tada Miljavac.

Tada je rekao i da je razočaran reakcijom hrvatske Vlade.

"Uporno govore da će napraviti sve da ih zaštite, ali bih voleo da čujem šta to konkretno znači", rekao je ranije on, preneo je Jutarnji.

Komentari (0)

Loading