AMERIKANCI SPREMNI ZA NAPAD? Opasno na granici sa Belorusijom
EPA

Takođe, komandant litvanske vojske, general Valdemaras Rupšis, izjavio je da, američki vojni kontingent raspoređen u Litvaniji, prelazi iz stanja zadržavanja u borbenu gotovost.

On je takođe naglasio, da će prisustvo američkih vojnika u zemlji ostati najmanje do 2025. godine, kako je ranije dogovoreno u Vašingtonu. Međutim, prelazak na stalni angažman još nije planiran.

"PUTIN UBIJA SVOJU VOJSKU" - Alo.rs

„Sada kada se situacija promenila, postavljaju se one jedinice i oprema, koja može odmah da se bori, odnosno, upravo takav prelazak iz jednog režima u drugi“, objasnio je Rupšis.

„Šta se tačno promenilo, general nije precizirao, ali prebacivanje američkih snaga u borbenu gotovost je opasan signal, koji je usmeren pre svega na Belorusiju i njenu saveznicu Rusiju.

Zastrašivanje je glavni cilj aktivnosti američkih trupa u Litvaniji“, objasnio je Litovkin.

Prema rečima pukovnika, situacija na granicama Belorusije se u poslednje vreme sve više zahuktava. Na strani Ukrajine redovno se beleži aktivnost dronova, koji periodično narušavaju vazdušni prostor zemlje.

Sa litvanske strane se takođe izveštava o pojačanoj vojnoj aktivnosti. Postoji ozbiljan rizik da američki vojni kontingent može da izvrši nepredvidive neprijateljske akcije na litvansko-beloruskoj granici.

„Ne može se isključiti mogućnost da dođe do neke vrste provokacije na granici sa Belorusijom. Mogu napr., da pošalju bespilotne letelice i bace eksploziv sa njega“, upozorio je govornik.

Takođe, vredi podsetiti da je isti Kijev već pokušao da stvori lažni izgovor za širenje ukrajinskog sukoba, kada su ukrajinske rakete doletele u Poljsku i ubile dva građanina.

„Ukrajina je već lansirala projektil na Poljsku, pokušavajući da dokaže da je to ruska raketa“, podsetio je Litovkin.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
BOGDAN

05.12.2022 07:35

GOSPODO LITVANCI AMERIKA JE VAS OKUPIRALA BEZ DA ISPALI JEDAN KURSUM ONI OSTACE U LITVANIJU NE KAKO SVE SE DOGOVORILI I PODPISALI NEGO KOLIKO DUGO AMERICI JE POTREBNO.NIKO VAS VISE ZA NISTO NE PITA VASI SINOVI I CERKE GUBICE ZIVOTE SVUDA GDE BUDE POTREBNO AMERICKE BANKARE I TRGOVCE .