PUTIN HTEO DA PREGAZI UKRAJINU ZA 10 DANA! Britanci obelodanili ruske dokumente o invaziji koji ne izgledaju kao realan vojni plan
Tanjug/Ap

Interesantno je da se u ovim navodnim planovima nalazi dosta stvari koje su dijametralno suprotne od trenutnog stanja na ratištu, poput ideje da se energetska infrastruktura i železnice ne bombarduju, jer su neophodne za funkcionisanje okupirane Ukrajine.

Kako se navodi u izveštaju RUSI, Moskva je planirala da pokori Ukrajinu za samo deset dana i da je do avgusta ove godine pripoji, a postojali su i spiskovi osoba iz vrha kijevske vlasti i drugih Ukrajinaca koji su bili na „listi za odstrel“.

Izveštaj je prošaran detaljima koji deluju logično s vojne tačke gledišta, ali i onima koji izgledaju čudno. Jedan od takvih je i navodni plan da se, po okupaciji Ukrajine, u tu zemlju dovedu učitelji i drugi službenici iz Rusije, koji bi „prevaspitali Ukrajince“. Takođe, u delu u kom se navode planovi ruskih specijalnih i tajnih službi, stoji da su su napravljeni i spiskovi Ukrajinaca, podeljenih u četiri grupe: određenih za ubistvo, onih koje je trebalo zastrašiti, neutralnih koje je trebalo podstaći na saradnju, te podobnih.

U izveštaju se navodi i da je samo mala grupa ruskih zvaničnika bila svesna pune razmere planova, koji su vojnim komandantima otkriveni tek nekoliko sati pre napada. U navodnim dokumentima stoji i da je Rusija planirala da zauzme ukrajinske elektrane, aerodrome, zalihe vode, centralnu banku i parlament, a da su specijalne i tajne službe trebalo da ubiju ukrajinsko rukovodtsvo.

Invazija je, kako se dalje navodi, trebalo da počne masovnim raketnim i vazdušnim udarima na ukrajinske vojne ciljeve.  Dodaje se i da ukrajinski obaveštajci veruju da je Moskva htela da iskoristi i beloruske vazduhoplovne jedinice za zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana Rivne i Hmjelnicki, koje bi služile za ucenjivanje Evrope rizikom od radijacijskog zagađenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading