PRIJATELJSTVO PRE EKONOMIJE Predsednik Francuske Makron u zvaničnoj poseti SAD - prvi put od početka Bajdenovog mandata
Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta (STF)

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u Vašington, u prvu državnu posetu od kad je funkciju predsednika SAD preuzeo Džo Bajden, koji će ga ugostiti u Beloj kući. Ovo je retka državna poseta koja ima za cilj da istakne francusko-američko prijateljstvo, a ne surovu ekonomsku konkurenciju između dve države, naveo je Rojters.

"KUPUJMO EVROPSKO" Makron spreman da Americi objavi ekonomski rat!

Više od godinu dana nakon što je Australija otkazala ugovor o kupovini francuskih podmornica posle bezbednosnog dogovora SAD, Velike Britanije i Australije, kada su francusko-američki odnosi došli do tačke prekida, očekuje se da će dve zemlje pokazati jedinstvo u pogledu zajedničkih pretnji od strane Rusije i Kine, navela je agencija.

Ali najveći problem u Ovalnom kabinetu biće američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), dodaje Rojters. Evropljani smatraju da bi ogroman paket subvencija američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac industriji u Evropi, koja je već ugrožena zbog visokih cena energenata izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu, navela je agencija. Makron će pokušati da ubedi SAD da je u njihovom interesu da ne oslabe evropske kompanije u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju sa intenzivnom ekonomskom konkurencijom Kine, za koju kažu da koristi svoju ekonomsku moć kao diplomatsku polugu, piše britanska agencija.

"Kada je reč o ubeđivanju biće rečeno da očigledno postoji kineski izazov i da mi možemo da pomognemo da drugi u EU progledaju u vezi sa tim. Ali ne možete tražiti od nas da pristanemo na IRA koji je protiv nas", rekao je Rojtersu francuski diplomata koji nije želeo da bude imenovan.

PRIJATELJSTVO PRE EKONOMIJE Predsednik Francuske Makron u zvaničnoj poseti SAD - prvi put od početka Bajdenovog mandata

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta (STF)

 

 

Francuski lider će pokušati da pregovara o izuzećima za evropske kompanije, po uzoru na one koje su već dobili Meksiko i Kanada, rekao je savetnik francuskog predsednika. Nemački proizvođači automobila, za koje su SAD veliko izvozno tržište, su među najvećim žrtvama paketa IRA koji subvencioniše električne automobile proizvedene u SAD, rekao je on. Francuski proizvođači automobila ne izvoze u SAD, ali Francuska ima velike proizvođače autodelova, koji bi bili pogođeni, dodala je agencija.

U Beloj kući će se razgovarati i o pitanjima energetike, a Francuska se nada porastu saradnje u oblasti nuklearne energije, dodao je Rojters. Makron želi da Francuska izgradi još nuklearnih reaktora, ali se bori sa problemima korozije u svojim starim postrojenjima, navela je agencija.

Makron će, takođe, otputovati u Luizijanu, prvenstveno da oda počast francuskom nasleđu te američke države, ali i da razgovara o energetskim pitanjima, rekao je savetnik francuskog predsednika. Francuski naftni gigant Total Enerdžis poseduje veliki terminal za tečni prirodni gas u Meksičkom zalivu, a Makron, koji se žalio na visoku cenu američkog gasa, rekao je da će pokrenuti to pitanje u razgovoru sa Bajdenom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading