PRIJATELJSTVO PRE EKONOMIJE Predsednik Francuske Makron u zvaničnoj poseti SAD - prvi put od početka Bajdenovog mandata
Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta (STF)

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u Vašington, u prvu državnu posetu od kad je funkciju predsednika SAD preuzeo Džo Bajden, koji će ga ugostiti u Beloj kući. Ovo je retka državna poseta koja ima za cilj da istakne francusko-američko prijateljstvo, a ne surovu ekonomsku konkurenciju između dve države, naveo je Rojters.

"KUPUJMO EVROPSKO" Makron spreman da Americi objavi ekonomski rat!

Više od godinu dana nakon što je Australija otkazala ugovor o kupovini francuskih podmornica posle bezbednosnog dogovora SAD, Velike Britanije i Australije, kada su francusko-američki odnosi došli do tačke prekida, očekuje se da će dve zemlje pokazati jedinstvo u pogledu zajedničkih pretnji od strane Rusije i Kine, navela je agencija.

Ali najveći problem u Ovalnom kabinetu biće američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), dodaje Rojters. Evropljani smatraju da bi ogroman paket subvencija američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac industriji u Evropi, koja je već ugrožena zbog visokih cena energenata izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu, navela je agencija. Makron će pokušati da ubedi SAD da je u njihovom interesu da ne oslabe evropske kompanije u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju sa intenzivnom ekonomskom konkurencijom Kine, za koju kažu da koristi svoju ekonomsku moć kao diplomatsku polugu, piše britanska agencija.

"Kada je reč o ubeđivanju biće rečeno da očigledno postoji kineski izazov i da mi možemo da pomognemo da drugi u EU progledaju u vezi sa tim. Ali ne možete tražiti od nas da pristanemo na IRA koji je protiv nas", rekao je Rojtersu francuski diplomata koji nije želeo da bude imenovan.

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta (STF)

 

 

Francuski lider će pokušati da pregovara o izuzećima za evropske kompanije, po uzoru na one koje su već dobili Meksiko i Kanada, rekao je savetnik francuskog predsednika. Nemački proizvođači automobila, za koje su SAD veliko izvozno tržište, su među najvećim žrtvama paketa IRA koji subvencioniše električne automobile proizvedene u SAD, rekao je on. Francuski proizvođači automobila ne izvoze u SAD, ali Francuska ima velike proizvođače autodelova, koji bi bili pogođeni, dodala je agencija.

U Beloj kući će se razgovarati i o pitanjima energetike, a Francuska se nada porastu saradnje u oblasti nuklearne energije, dodao je Rojters. Makron želi da Francuska izgradi još nuklearnih reaktora, ali se bori sa problemima korozije u svojim starim postrojenjima, navela je agencija.

Makron će, takođe, otputovati u Luizijanu, prvenstveno da oda počast francuskom nasleđu te američke države, ali i da razgovara o energetskim pitanjima, rekao je savetnik francuskog predsednika. Francuski naftni gigant Total Enerdžis poseduje veliki terminal za tečni prirodni gas u Meksičkom zalivu, a Makron, koji se žalio na visoku cenu američkog gasa, rekao je da će pokrenuti to pitanje u razgovoru sa Bajdenom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading