OTKRIVENA GIGANTSKA ANOMALIJA U HRVATSKOJ! Stručnjaci u čudu! Kako je ovo moguće?
Shutterstock/markoff.lt

Zagrebački Jutarnji list piše da se pokazalo da neke županije i gradovi bukvalno imaju više birača, nego stanovnika.

Hrvatska, kažu, već decenijama ima problem "viška" birača na biračkim spiskovima koji ne uspeva da reši, a nakon Popisa stanovništva 2021. anomalija je dostigla vrhunac pa, recimo Obrovac, ima 3.500 stanovnika i 5.500 birača.

Uz to, dodaju, što je sve veći uticaj glasova fiktivnih birača na konačni izbor političkih predstavnika u telima vlasti, on stvara još jedan veliki problem o kojem se do sada nije previše raspravljalo. Ozbiljno utiče na formulu prema kojoj se izračunava vrednost glasa svakog pojedinog birača i doprinosi  nejednakosti koja ostaje prikrivena.

U Hrvatskoj se još 2007. godine pokazalo da postoje  ozbiljna odstupanja u broju birača između pojedinih izbornih jedinica, a Ustavni sud je 2010. godine usvojio izveštaj u kojem je upozorio parlament na to i potrebu da se uredi Zakon o izbornim jedinicama.

Na poslednjim izborima za parlament HDZ je, zahvaljujući nejednakosti u vrednosti glasa birača, dobio tri zastupnika više, piše list i ukazuje da, kada se tome doda podatak da na 3,8 miliona stanovnika ima pola miliona fiktivnih birača, dileme nema da Hrvatska već dugo bira parlament i vladu po nepoštenom i nepravednom izbornom modelu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading