ŽIVOT NA MARSU JE POSTOJAO?! NASA pronašla zapanjujuće podatke
Foto: NASA

Najnoviji Nasin rover na Marsu došao je do otkrića koje bi moglo da ukaže na prisustvo života na Marsu u dalekoj prošlosti.

Stoga, ne čudi da je NASA provela decenije pretražujući Mars tragajući za dokazima.

Najnovija tehnologija koja pomaže u toj potrazi jeste Perseverans - rover veličine automobila koji je sleteo na Crvenu planetu 2021. godine i koji od tada provodi svoje vreme "ljuljajući" se po površini kratera Jezero u potrazi za tragovima.

Nedavno je taj rover otkrio dokaz organskog ugljenika na Marsu - primamljivo otkriće za koje naučnici veruju da bi mogao biti znak drevnog života mikroorganizama.

- Organski organizmi čine život kakav poznajemo. Pronalaženje organskog ugljenika na Marsu daje nam priliku da otkrijemo jesu li osnovni elementi neophodni za život bili prisutni na planeti u prošlosti, upoređujući sa načinom na koji se život razvijao na Zemlji - objašnjava astrobiolog, doktorka Ejmi Vilijams sa Univerziteta na Floridi.

Kako stvari stoje, nemoguće je sa sigurnošću znati jesu li ti organski molekuli rezultat bioloških ili geoloških procesa. Ali čak i ovi drugi, takođe bi mogli da ukazuju na to da je planeta ranije bila nastanjena.

ASTRONAUT NASA VERUJE DA NAS VANZEMALJCI NISU BLIZU ZEMLJE Nismo im zanimljivi, neće da gube vreme

Šta god da je u pitanju, sigurno ćemo saznati više u sledećih nekoliko godina kada NASA pokupi uzorke s Marsa, koje je ostavio rover i prenesu ih nazad na Zemlju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading