SMRZAVANJE Šok U EU! Britanci predviđaju da će evropa biti okovana ledom, dok Amerikanci trljaju ruke
Foto: Shutterstock

Razlog za ovakvu naslovnicu više je nego jasan: Evropa je najveća žrtva rata u Ukrajini i činjenice da su zbog sankcija Rusiji podivljale cene energenata. Britanski „Ekonomist“ to ne piše direktno, ali se između redova može pročitati i da Amerika i drugi svetski igrači van Evrope sve to mirno gledaju iz prikrajka. Neki i trljajući ruke...

Pre nego što se pozabavimo samim tekstom „Ekonomista“, konstatujmo i da je Srbija što se tiče energenata u prilično boljem položaju od većine evropskih zemalja, koje muku muče kako će pregurati ovu zimu dok o sledećoj ne smeju ni da misle. 

POVEĆALI IZVOZ

Ali evo šta piše „Ekonomist“ o položaju Evrope:

„Ako pitate evropske prijatelje širom sveta šta misle o izgledima Starog kontinenta, oni često odgovaraju na dva načina. Prvi je divljenje. U borbi da pomogne Ukrajini i odupre se ruskoj agresiji, Evropa je pokazala jedinstvo, odlučnost i principijelnu spremnost da snosi ogromne troškove. Ali druga stvar je alarm. Brutalni ekonomski pritisak predstavlja test otpornosti Evrope 2023. godine i kasnije. Sve je veći strah da prekompozicija globalnog energetskog sistema, američki ekonomski populizam i geopolitički razdori ugrožavaju dugoročnu konkurentnost EU, ali i država koje nisu u Uniji, poput Britanije.

A da će bez ruskog gasa biti povuci-potegni i da je zavisnost Evrope od isporuke plavog energenta iz Rusije mnogo ozbiljnija nego što se prvobitno pretpostavljalo, konstatuje se i u velikoj analizi specijalizovanog portala Oliprice.com. Portal navodi da EU i dalje u znatnoj meri zavisi od ruskog tečnog prirodnog gasa, te da je od marta do oktobra izvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije u EU porastao oko 20 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine.

„Rusija obezbeđuje oko 15 odsto evropskog tečnog prirodnog gasa. Zamena tolike količine energenta u kratkom roku pomoću diverzifikacije izvora nije tako jednostavna. Malo je verovatno i da će se taj pokazatelj smanjiti tokom sledeće godine“, piše portal.

Da je Evropa u najgorem položaju, slažu se i sagovornici našeg lista. Tako analitičar Stevica Deđanski ocenjuje da se Americi može čestitati na politici koju vodi ako se gleda iz ugla njihovih interesa. 

- Brinu o sebi i uspeli su da otkače Evropu od jeftinog gasa, da im unište time i privredu, da bude nekonkurentna, da im prodaju gas po skupoj ceni, da im prodaju oružje po skupoj ceni. To je pun pogodak Amerike. Što se tiče Evrope, šta reći, pitanje je za njihove elite za koga rade. Ali to je na njima, ne možemo mi da se mešamo i ne treba da se mešamo, samo konstatujemo - kaže Deđanski, i okreće se Srbiji:

- Mi smo, očigledno, mnogo bolje nego razne druge zemlje koje su i veće i moćnije, uspeli na vreme da prepoznamo opasnost koja dolazi. Zahvaljujući ekonomskim rezultatima u proteklom periodu, imamo novca da možemo na vreme da kupimo šta nam je potrebno, a zahvaljujući našoj neutralnoj poziciji, dobili smo gas. Ukratko - kao što Amerika brine o svojim interesima, i mi moramo da brinemo o svojima.

TEŠKA PROCENA

SMRZAVANJE Šok U EU! Britanci predviđaju da će evropa biti okovana ledom, dok Amerikanci trljaju ruke

Alo

 

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ima sličan stav:

- Definitivno su SAD iskoristile sve ovo da dobro naplate rat u Ukrajini preko evropskih leđa i to se odražava i na inflaciju i generalno na standard, ali i na energetski sektor. Videćemo kako će to izgledati tokom zime, nije lako sad dati čvrstu procenu. Međutim, najave tako ozbiljnih medija kao što je „Ekonomist“ ozbiljan su signal da će možda biti onih zemalja u EU koje neće imati rešenja za eventualno oštriju zimu. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading