CENA STRUJE U NEMAČKOJ IDE U NEBESA! Stanovnike najbogatije zemlje EU od 1. januara očekuju drastično veći računi za električnu energiju
Shutterstock

Nemačka vlada donela je odluku o ograničenju cene struje i gasa koje će važiti od januara 2023. do aprila 2024. Prethodno je više od sedam miliona domaćinstava obavešteno o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine, piše DW. Kako se navodi, Nemci ionako imaju najskuplju struju u EU, a ovih dana su milioni domaćinstava dobili obaveštenje o poskupljenju struje od Nove godine.

Neka povećanja su drastična, pa će tako „Rajneenergie“ iz Kelna od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat-satu, što je povećanje od skoro 130 odsto.

Pored Kelna, poskupljenje je pozamašno i u Minhenu, gde će kilovat-sat od Nove godine koštati 61,9 centi. Ranije je to bilo 25 centi.

- Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije - rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cena „Verivoks“.

„Rajneenergie“ se poziva na visoke troškove nabavke: „U odnosu na prethodnu godinu, cene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina.“

CENA STRUJE U NEMAČKOJ IDE U NEBESA! Stanovnike najbogatije zemlje EU od 1. januara očekuju drastično veći računi za električnu energiju

Shutterstock

 

Portal za poređenje cena Check24 piše da je u Nemačkoj povećanjem cene struje od Nove godine pogođeno oko 7,3 miliona domaćinstava. Povećanja iznose u proseku 60,5 odsto.

Povećanja cena na početku nove godine su veoma različita širom Nemačke, pa se tako u Gradskoj Elektroprivredi u Potsdamu (Brandenburg) cena povećava za oko 21 odsto - na 46,5 centi po kilovat-satu.

U „MVV Energie“ u Manhajmu (Baden-Virtemberg) od januara struja košta nešto manje od 45 centi umesto dosadašnjih 27 centi, dok će istočnonemački dobavljač energije „EnviaM“ (Kemnic, Saksonija) ubuduće naplaćivati 48,1 cent, što je 20,1 cent više nego ranije.

Prema proračunima Check24, domaćinstvo s godišnjom potrošnjom od 5.000 kilovat-sati je u novembru 2020. godine u proseku plaćalo 29,4 centa, a godinu dana kasnije - 31,6 centi. Trenutno je prosek 42,7 centi.

Porezi i doplate čine nešto više od polovine cene struje po kilovat-satu i to je jedan od razloga zašto je cena struje u Nemačkoj toliko visoka u odnosu na druge zemlje EU, a jednim od glavnih razloga najnovijeg ekstremnog poskupljenja struje smatra se ekstremno povećanje cena gasa, kao posledica rata Rusije protiv Ukrajine.

Kada je reč o gasu, domaćinstva i mala i srednja preduzeća će dobiti zagarantovanu bruto cenu gasa od 12 centi po kilovat-satu za 80 odsto potrošnje iz 2021. godine. Ograničenja cena struje i gasa važiće do aprila 2024.

Energenti u Srbiji i dalje među najpovoljnijim u Evropi

Gas će u Srbiji od naredne godine poskupeti za 11 odsto, a električna energija za manje od 10 odsto, objavila je pre nekoliko dana ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović.

Kako se navodi u objavi, poskupljenje struje će za prosečno domaćinstvo biti ispod 10 odsto, što je manje od 300 dinara po mesečnom računu.

Ðedović ističe da je u prethodne dve nedelje cena gasa na globalnom tržištu porasla tri puta. Gas u Srbiji je u ovom trenutku među najjeftinijima za industriju i treći najpovoljniji u Evropi za domaćinstva, napisala je Ðedovićeva, i dodala da će država nastaviti da subvencioniše cenu struje, te će tako cena električne energije u Srbiji biti među najnižim u Evropi.

Ministarka je podsetila građane da će odgovornim ponašanjem i smanjenjem potrošnje ostvariti popust za račune do 30 odsto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading