ERDOGAN NE MARI ZA UPOZORENJA VAŠINGTONA Bez obzira sa kim su teroristi u dosluhu, Turska će ih uvek smatrati odgovornim za svaku prolivenu kap krvi
Tanjug/Ap

Njegovi komentari usledili su nakon što je Vašington kritikkovao Ankaru zbog vazdušnog napada koji je "direktno pretio” američkim trupama koje rade sa kurdskim borcima u Siriji.

"Bez obzira sa kim su teroristi u dosluhu, Turska će ih uvek smatrati odgovornim za svaku prolivenu kap krvi", rekao je Erdogan u govoru u istanbulskom brodogradilištu.

Turski predsednik pridružio se pakistanskom premijeru Šehbazu Šarifu na svečanoj inauguraciji "PNS Khaibar", jedne od četiri korvete koje je Islamabad naručio od Turske.

Erdogan je takođe rekao da "niko ne može da drži lekcije Turskoj, koja je jedini saveznik u NATO-u koji se prsa u prsa borio protiv DAEŠ-a i koji je pobedio", misleći na terorističku grupu Islamska država (IS, ranije ISIS).

Ankara od nedelje izvodi vazdušne i artiljerijske napade, nazvane Operacija "Kandža mač", u severnoj Siriji i Iraku. Njihove mete su kurdski borci koje Turkiie smatra odgovornim za teroristički napad u Istanbulu 13. novembra u kojem je ubijeno šest, a ranjena 81 osoba. U sredu su turski avioni bombardovali lokaciju samo 300 metara od američke baze u blizini Hasake, što je navelo Pentagon da optuži Tursku za ugrožavanje njenih trupa i borbu protiv ID.

"Nedavni vazdušni udari u Siriji direktno su ugrozili bezbednost američkog osoblja koje radi u Siriji sa lokalnim partnerima na porazu ISIS-a i održavanju pritvora nad više od deset hiljada zatvorenika ISIS-a", rekao je sekretar za štampu Pentagona Patrik Rajder i dodao da eskalacija ugrožava "višegodišnji napredak" koalicije koju predvode SAD.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar odgovorio je u petak rekavši da Ankara cilja samo teroriste i da "ne dolazi u obzir da naudimo koalicionim snagama ili civilima".

Američki Stejt department ranije je saopštio da je sva teritorija koju kontroliše IS oslobođena u martu 2019. Vašington nastavlja da drži oko 900 vojnika u Siriji, bez dozvole vlade u Damasku ili UN.

Ranije ove nedelje, Erdogan je rekao da je cilj Turske da stvori "tampon zonu" duž sirijske granice, posebno pominjući gradove Tal Rifat, Manbidž i Kobane. Pojas od 30 kilometara bio je navedeni cilj turskog upada u Siriju 2019. godine, što je izazvalo osudu nekih saveznika u NATO-u i sankcije SAD.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading