BIO JE U KOMI 19 GODINA Kada su lekari digli ruke, probudio se i rekao samo dve reči!
Printscreen

Teri Vejn Volis iz Big Flata u Americi , koji je stekao slavu kao "čovek koji je spavao 19 godina", preminuo je krajem marta ove godine okružen prijateljima i porodicom u bolnici za naprednu negu u Sirsiju, samo nedelju dana pre svog 58. rođendana.

Američkoj i svetskoj javnosti, postao je poznat kao čovek koji je proveo u komi 19 godina nakon što je doživeo jezivu saobraćajnu nesreću 1984. godine, svega šest nedelja pre nego što će mu se roditi ćerka Amber. Do nesreće je došlo kada je njegov automobil sleteo sa mosta. Tom prilikom stradala je još jedna osoba koja je bila sa njime unutar kamioneta. U prvi mah

Teri je kasnije pronađen, ali nije reagovao ni na kakve stimulanse, a njegov kamion, koji se prevrnuo naopačke u suvom koritu reke, razbio se o ogradu nakon što je pao sa visine od skoro sedam i po metara.

Iz jezive nesreće, Vejn je izašao kao komatozni kvadriplegik.

U roku od godinu dana od nesreće, Volisovo komatozno stanje se stabilizovalo, stanje za koje su lekari verovali da je trajno. Međutim, prkoseći svim medicinskim očekivanjima, Volis se probudio tek 2003. i zamolio majku za svoje omiljeno piće.

U početku je izgovarao samo jednostavne reči poput "mleko" i "mama", ali je kasnije mogao da izgovara i pune rečenice, dok na kraju nije povratio svoju sposobnost da u potpunosti govori nakon što mu se mozak samostalno oporavio od skoro smrtonosnog sudara. Volis je čak povratio i sposobnost pokretanja pojedinih delova tela, iako je ostao trajni invalid od posledica zadobijenih povreda.

Volisova porodica opisala je njegovo buđenje kao "čudo" u to vreme i bili su preplavljeni emocijama zbog njegovog oporavka uprkos svim izgledima. Verovalo se da je nepokolebljiva podrška i briga njegovih najmilijih doprinela da Volis izađe iz kome.

Postao je predmet opširnog medijskog izveštavanja, a novine i medicinski članci su ga prozvali "Čovek koji je spavao 19 godina". Nakon što mu je skeniran mozak u medicinskom centru u Njujorku, razvijena je hipoteza da je njegov "mozak ponovo povezao neurone koji su ostali netaknuti i formirao nove veze kako bi zaobišao oštećena područja".

Pre četiri godine, Vejn je ostao bez majke Endži. Nažalost, tokom marta ove godine, svega nedelju dana pre rođendana i on je napustio ovozemaljski svet. Tom prilikom, porodica se od njega oprostila dirljivim i biranim rečima.

"Volis je uživao da jede bilo šta u bilo koje vreme. Uživao je u slušanju muzike uživo, a voleo je da pije Pepsi i imao je divan smisao za humor", pisalo je u čitulji koju su potpisali supruga Sendi, čerka Amber, kao i njegovi baka i deka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading