EVROPSKI PLAN ZA ODUPIRANJE AMERICI Nemačka, Francuska i Španija postigle dogovor
EPA

Ovu informaciju rekao je danas za Rojters neimenovani izvor blizak pregovorima.

Zvaničnici tri zemlje i predstavnici njihovih vojnih industrija postigli su dogovor, istakao je izvor koji je želeo da ostane anoniman, ne navodeći detalje. Projekat nemačko-francuskog lovca FCAS, čije je poletanje planirano za 2040. godinu, koštaće države uključene u projekat oko 100 milijardi evra.

U projektu razvoja aviona FCAS pored Nemačke i Francuske, učestvuje i Španija. Planirano je da FCAS zameni nemački "jurofajter" i francuski avion tipa "rafal".

Nemačka vlada saopštila je danas da su razgovori o sledećoj fazi razvoja borbenog aviona na pravom putu, ali nije potvrdila da je postignut sporazum o tome.

"Nemamo ništa novo da potvrdimo, ali smo na pravom putu“, rekao je portparol ministarstva odbrane u Berlinu. Na pitanje Rojtersa da li će na sastanku nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuske premijerke Elizabet Born sledećeg petka biti saopšteno da je postignut dogovor o sledećoj fazi razvoja francusko-nemačkog borbenog aviona, portparol je odgovorio da će se to najverovatnije desiti.

.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading