G20 bez zajedničkog stava o Ukrajini
Tanjug

 -Većina članica G20 oštro je osudila rat u Ukrajini, ističući da izaziva ogromnu ljudsku patnju i da pogoršava postojeće probleme u globalnoj ekonomiji, ograničavajući njen napredak, povećavajući inflaciju, narušavajući lance snabdevanja, povećavajući energetsku i prehrambenu nestabilnost i povećavajući rizike za finansijsku stabilnost. Bilo je i drugih pogleda na situaciju, različitih procena- navodi se u dokumentu.

Upotreba nuklearnog oružja nedopustiva

Ističe se da je izuzetno važno da se podržava međunarodno pravo i multilateralni sistem koji osigurava mir i stabilnost.

-To uključuje zaštitu svih ciljeva i principa sadržanih u Povelji UN i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civilnih lica i infrastrukture u oružanim sukobima. Upotreba ili pretnja upotrebom nuklearnog oružja su nedopustivi- precizirano je u zajedničkom saopštenju.
Mirno rešavanje sukoba, napori za rešavanje kriza, kao i diplomatija i dijalog su od ključnog značaja, dodaje se.

-Sadašnja epoha ne treba da bude epoha rata- poručuju članice G20.

Rat u Ukrajini, 266. dan - Alo.rs

Prehrambeni sporazum

Zemlje G20 konstatuju značaj prehrambenog sporazuma i zalažu se za njegovo produženje.

-Pozdravljamo potpisivanje dva sporazuma, uz posredovanje Turske i UN, o bezbednom transportu žita i hrane iz ukrajinskih luka. Ukazujemo na značaj njihove potpune, blagovremene i stalne implementacije i podržavamo pozive generalnog sekretara UN da učesnici nastave sa realizacijom tih napora- navodi se u dokumentu.

Zemlje G20 će usvojiti hitne mere za sprečavanje gladi i uspostavljanje lanaca snabdevanja hranom.

Cene energenata

Zemlje G20 navode da je neophodno da se usklade cene energenata da bi se zadovoljila globalna potražnja.

-Ukazujemo na hitnu potrebu za brzom transformacijom i diversifikacijom energetskih sistema, jačanjem energetske bezbednosti, održivosti i stabilnosti tržišta ubrzavanjem i osiguravanjem prelaska na čistu, održivu, pristupačnu i inkluzivnu energiju i priliv održivih investicija. Naglašavamo da je važno da se obezbedi da globalna potražnja za energentima odgovara pristupačnim cenama isporuka- ističe se u dokumentu.

Samit G20 počeo je 14. novembra na ostrvu Bali. Predstavnici rukovodstva zemalja učesnica razgovaraće o pitanjima povezanim sa prehrambenom i energetskom bezbednošću, procesom digitalne transformacije i problemima zdravstvene zaštite.

Samit traje do danas.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading