RUSKE RAKETE PRETVORILE NOĆ U DAN Zvanični Kremlj ostavio američkog generala "na čekanju" (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Lokalani ukrajinski zvaničnici javili su da su eksplozije odjekivale u Kijevu, Harkovu, Lavovu, Žitomiru. Volodimir Zelenski tvdi da je samo deset rusih raketa našlo svoj cilj u masovnim napadu na više gradova i da je oboreno više od 70 projektila i 10 dronova.

Vjačeslav Gladkov, načelnik Belgorodske oblasti koja se nalazi na jugu Rusije rekao je da su dve osobe poginule, a tri ranjene u granatiranju grada u blizini granice sa Ukrajinom.

Dve rakete pale su na poljsku teritoriju, i tom prilikom se poginule su dve osobe, navode američki obaveštajni izvori. 

Portparol poljske vlade Pjotr Miler kaže da Varšava povećava borbenu gotovost nekih vojnih jedinica.

Moskva odbacuje medijske navode da je reč o ruskim raketama, dodajući da ruska vojska nije dejstvovala po ciljevima u blizini ukrajinsko-poljske granice.

Zelenski je tokom video-obraćanja na Samitu G20 na Baliju izneo je "ukrajinsku formulu" sa deset predloga za mirno rešenje sukoba sa Rusijom. Ruski ministar spoljnik poslova Sergej Lavrov, međutim, ocenjuje da su uslovi Kijeva nerealni.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA.

Ukrajina digla u vazduh mostove

23:00 - Uništeni su mostovi u pravcu Gomelja i Mozira, a miniraju se područja koja se graniče sa Belorusijom, rekao je šef graničnog komiteta Republike Belorusije.

 

 

Rusi raketiraju ukrajinske položaje

22:55 - Noćno dejstvo ruske MLRS „Grad“ ka položajima ukrajinskih snaga.

 

 

Snimljen uništeni tenk

22:31 - Ruske snage snimile su uništeni poljski tenk T-72M1 u pravcu Hersona.

 

 

Američki general ostao bez odgovora

22:02 - Prvi čovek Združenog generalštaba američkih generalštabova general Mark Mili rekao je da je nakon incidenta u Poljskoj bezuspešno pokušao da kontaktira načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

Celu vest pročitajte OVDE.

"OBOREN JE!" Minsk se hitno oglasio, pokušaj upada u Belorusiju!

21.40 - Državni odbor za granice Belorusije saopštio je danas da je na granici sa Ukrajinom oboren ukrajinski dron opremljen za izviđanje.

Celi vest pročitajte OVDE.

Dejstvo boraca grupe "O" 

21.33 - Borci grupe „O” ne dozvoljavaju neprijatelju da napusti poziciju, nanose artiljerijske udare na identifikovane ciljeve.

 

 

Borci grupe „Vagner“ raketne sisteme „Soncepjok (VIDEO)

21.20 - Borci grupe „Vagner“ za napade na položaje ukrajinskih snaga u Artjomovsku i njegovoj okolini koriste teške raketne sisteme „Soncepjok“

 

 

Holandija pomogla Ukrajini sa preko 322 miliona evra

20.55 - Holandija je pružila Ukrajinu vojnu pomoć u vrednosti od preko 322 miliona evra, navodi se u pismu ministra odbrane te zemlje Кajse Olongren Predstavničkom domu, odnosno donjem domu parlamenta, prenosi Sputnjik.

„Ovim pismom Predstavnički dom informišem o svim isporukama Ukrajini koje izvršila Holandija do 14. novembra. Radi se o isporukama čija vrednost premašuje 322 miliona evra“, navodi se u pismu.

Olongren je konstatovala da dalje isporuke Ukrajni neće proći bez posledica po holandske oružane snage.

"Aligatori" uništavaju NATO opremu (VIDEO)

20.35 - „Aligatori“ Кa-52 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga aktivno pomažu u obuzdavanju naleta neprijatelja na Svatovskom frontu, uništavajući NATO opremu.

 

 

Ruske vazdušno-desantne trupe

20.15

 

 

„Ovde nema reči. Sve na najvišem nivou!" (VIDEO)

20.10 - Na Stavropoljskoj teritoriji, mobilisani vojnici su uvežbavali taktičko kretanje sa gađanjem.

 

 

Кanadski instruktori obučavaće ukrajinsku vojsku

19.45 - Кanadski instruktori obučavaće ukrajinsku vojsku u Velikoj Britaniji do kraja 2023. godine, saopštio je kanadski premijer Džastin Trudo, prenosi Sputnjik.

Vašington nastavlja da snabdeva Ukrajinu

19.40 - Sjedinjene Američke Države nameravaju da pružaju vojnu pomoć Ukrajini onoliko, koliko to bude potrebno, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Кomiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili, prenosi Sputnjik.

- On je dodao da će Vašington nastaviti da snabdeva Ukrajinu najboljom raspoloživom opremom, kako bi obezbedili njihove jake položaje na frontu protiv ruske vojske. Mili smatra i da ukrajinske snage neće moći da potisnu ruske trupe.

-  „Fizički isterati Ruse iz Ukrajine je veoma težak zadatak. A to se neće desiti u narednih nekoliko nedelja, osim ako ruska vojska ne doživi potpuni krah, što je malo verovatno“, ocenio je on.

"Lancet" razara NATO sisteme (VIDEO)

19.20 - Juče je na pravcu Ugledara legendarna jedinica DPR „Кaskad” ruskom kamikaza dronom „Lancet” uništila 3 artiljerijska sistema NATO modela: 2 američke haubice M-777 i 1 francuski samohodni top „Cezar”.

 

 

Uhapšena zamenica šefa proruske vlade anektiranog Hersona

19.10 - Zaposleni Ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije uhapsili su zamenicu šefa proruske vlade anektirane regije Herson Ekaterinu Gubarevu u slučaju privrednog kriminala, prenosi TASS.

"Ekaterina Gubareva je privedena 15. novembra u sklopu krivičnog postupka i s njom se sprovode istražne radnje", naglasio je izvor TASS-a.

Zelenski se "okliznuo" na raketu! 

18.45 - Ukrajinske vlasti na čelu sa Zelenskim do sada su bile izuzetno uspešne u oblikovanju narativa o ratu u Ukrajini.

Celu vest pročiajte OVDE.

Belorusija: Oborili smo izviđački dron Ukrajine

18.29 - Državni odbor za granice Belorusije saopštio je danas da je na granici sa Ukrajinom oboren ukrajinski dron opremljen za izviđanje.

"Još jedna ukrajinska provokacija: još jedan dron je oboren na granici sa Ukrajinom", navodi se u saopštenju odbora objavljenom na Telegramu.

Rusi se i dalje povlače sa leve obale Dnjepra

18.10 - Stanovnici i zvaničnici u delu Hersonske regije koji je još uvek pod okupacijom ruskih snaga pozvani su da odu u Rusiju.

Vojna i civilna uprava u ruskom okupiranom mestu Oleški, koji se nalazi na istočnoj strani reke Dnjepar, rekla je na Telegramu da "snažno preporučuje stanovnicima okruga da odu u sigurne regije Ruske Federacije".

Zvanični Kijev ima dokaze

17.50 - Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov izjavio je danas da Kijev ima dokaze o "ruskom tragu" u eksploziji u istočnoj Poljskoj za koju Varšava i NATO kažu da je verovatno bila izazvana ukrajinskim raketom protivvazdušne odbrane.

Celu vest pročitajte OVDE.

Evo ko je raketirao Poljsku!

17.42 - Sjedinjene Države dale su objašnjene kako je došlo do raketiranja Poljske.

Celu vest pročitajte OVDE.

Кompletan video snimak moćne tenkovske bitke (VIDEO)

17.37 - Ekskluzivna vojna hronika. Кompletan video snimak moćne tenkovske bitke 11. puka NM DNR Andreja Filatova.

Vojnici NM DNR probijaju odbranu ukrajinskih snaga u selu Pervomajskoje i jurišaju na selo. Odavde artiljerija Oružanih snaga Ukrajine udara na mirne oblasti Donjecka, tako da je oslobađanje Pervomajskog prioritet.

 

 

Snimak pešadijske borbe u šumskom pojasu (VIDEO)

17.00

 

 

Beloruski graničari oborili su dron (FOTO)

16.33 - Beloruski graničari oborili su dron koji je leteo iz Ukrajine i povredio granični prostor Belorusije – Državni granični komitet Republike Belorusije.
Bespilotna letelica Mavik - vojni, na njemu je oznaka fonda za podršku Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Obnova objekata energetske infrastrukture (VIDEO)

16.20 - Obnova objekata energetske infrastrukture pogođenih nedavnim raketnim udarima trajaće oko godinu dana - vlasti Lavovske oblasti.
Pripadnici Državne službe za vanredne situacije Ukrajine gase požar nakon jučerašnjeg udara na trafostanicu u Lavovskoj oblasti.

 

 

 

Podrška sa neba (VIDEO)

15.51 - Vazduhoplovstvo Oružanih snaga RF pruža vazdušnu podršku napredujućim snagama

 

 

Na belorusko-ukrajinskoj granici oboren obaveštajni dron

15.46 - Beloruski pogranični komitet saopštio je da je na granici s Ukrajinom oboren obaveštajni dron.

„Nova ukrajinska provokacija: još jedna bespilotna letelica oborena je na granici s Ukrajinom“, saopšteno je na Telegram kanalu Кomiteta.

Dejstvo artiljerije kod Кrasnohorovke (VIDEO)

15.36 - Artiljerija 100. brigade DNR uništava neprijateljska uporišta kod Кrasnohorovke

Obrni - okreni Rusija je kriva!

RUSKE RAKETE PRETVORILE NOĆ U DAN Zvanični Kremlj ostavio američkog generala

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

15.20 - Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je naveo da je Rusija "svakako kriva" za pad ukrajinske rakete u Poljskoj.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šef NATO-a se posipa pepelom

RUSKE RAKETE PRETVORILE NOĆ U DAN Zvanični Kremlj ostavio američkog generala

EPA

 

 

15.10 - Kako je precizirao generalni sekretar ove vojne alijanse, verovatno se radi o raketi koja je ispaljena u cilju odbrane ukrajinske zemlje od ruskih napada krstarećim raketama. 

Celu vest pročitajte OVDE.

Složili se da poguraju Rusiju

14.48 - Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su se lideri G20 složili da "poguraju" Rusiju ka deeskalaciji sukoba u Ukrajini i izrazio nadu da bi Kina mogla da igra veću posredničku ulogu u narednim mesecima.

"Uveren sam da Kina može da igra važniju posredničku ulogu u narednim mesecima kako bi sprečila snažnije kopnene napade početkom februara", rekao je Makron na konferenciji za novinare posle samita G20 na Baliju u Indonezija, prenosi Rojters.

On je kazao i da je sa kineskim liderom razgovarao o mogućoj poseti francuskog predsednika Pekingu početkom sledeće godine.

Jelisejska palata je potvrdila da će se poseta održati početkom sledeće godine, ako to dozvole zdravstvena ograničenja u vezi sa pandemijom korona virusa.

Francuska je, zajedno sa zapadnim partnerima, nekoliko meseci pokušavala da ubedi zemlje koje nisu otvoreno kritikovale Rusiju zbog invazije na Ukrajinu da zauzmu oštriji stav i podstaknu Rusiju da promeni kurs.

Vojna avijacija u Soledaru (VIDEO)

14.45 - Vojna avijacija podržava pešadijsku ofanzivu, uništavajući Oružane snage Ukrajine u Soledaru.

 

 

Snage iz Кaračajevo-Čerkeskije dejstvuju protiv ukrajinskih trupa (VIDEO)

14.20

 

 

Hrvatska šalje 14 helikoptera Mi-8 Ukrajini

13:45 - Donacija 14 helikoptera Mi-8 i Mi-8 MTV 1 Ukrajini razumna je i racionalna odluka Ministarstva obrane koju bi uskoro trebala da potvrditi i hrvatska Vlada. Jednom broju helikoptera već sledeće godine ističu međuremontni resursi i oni se više ne bi mogli koristiti, što je pre nekoliko meseci potvrdio ministar obrane Mario Banožić.

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg 

13:00 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je istraga o padu rakete na teritoriju poljske u toku, ali da preliminarna analiza „sugeriše da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane".

Stoltenberg je na konferenciji za novinare precizirao da je u pitanju verovatno raketa "ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama“.

"Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi krajnju odgovornost, jer nastavlja ilegalni rat protiv Ukrajine", naglasio je on.

 

 

Poljski predsednik Duda o padu rakete:

12:20 - Nema dokaza da je palu raketu ispalila ruska vojska.

▪️ Velika je verovatnoća da je projektil koji je pao na teritoriju Poljske pripadao PVO Ukrajine.

▪️ Ništa ne ukazuje da je ovo bio napad na Poljsku.

 

 

BAJDEN PRIZNAO: Eksploziju u Poljskoj izazvala ukrajinska raketa

11:30 - Američki predsednik DŽozef Bajden informisao je članice grupe G7 i NATO-a da je eksploziju u Poljskoj izazvala raketa protivvazdušne odbrane Ukrajine, javlja Rojters.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

 

Rusko ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje o jučerašnjoj eksploziji u Poljskoj

10:56 - Navodi o padu ruskih projektila u poljskom selu namerna su provokacija za eskalaciju situacije, tvrdi ruska strana, navodeći da fotografije olupine raketa pokazuju ukrajinsku oznaku S-300.

 

 

Fon der Lajen: Lideri G7 i NATO osudili napade na Ukrajinu

RUSKE RAKETE PRETVORILE NOĆ U DAN Zvanični Kremlj ostavio američkog generala

Tanjug/Ap

 

 

10:24 -  Lideri G7 i NATO osudili su "brutalne akte Rusije u Ukrajini" i stoje ujedinjeni uz Kijev, koliko god bude potrebno, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je u video poruci na Tviteru poručila da su lideri spremni da pomognu Poljskoj u istrazi o sinoćnjoj eksploziji koja se dogodila blizu ukrajinske granice, a koja je usledila nakon što je Rusija izvršila raketne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, preneo je Rojters.

Direktor CIA posetio Kijev, sastao se sa Zelenskim

10:22 - Direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns posetio je Kijev, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i ukrajinskim obaveštajcima, javio je list "Vašington post".

Udarne bespilotne letelice „Кub“ bataljona DNR „Кaskad“ uništavaju ukrajinske militante u pravcu Ugledara

10:20 - 

 

 

 

Švedska šalje vojnu pomoć Ukrajini vrednu 287 miliona dolara

10:19 -  Premijer Švedske Ulf Kristerson saopštio je danas da će ta zemlja poslati Ukrajini novu vojnu pomoč vrednosti tri milijarde kruna (287 miliona dolara) koja će uključiti i sisteme protivvazdušne odbrane.

Prethodni doprinos naoružanja Švedske, koja je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u zajedno sa susednom Finskom, sastojao se od jednostavne opreme kao što su šlemovi i panciri pa sve do granata i raketnih projektila, prenosi Rojters.

Medvedev o raketnom napadu na Poljsku

RUSKE RAKETE PRETVORILE NOĆ U DAN Zvanični Kremlj ostavio američkog generala

EPA

 

 

09:44 - Rusko Ministarstvo odbrane je istaklo da ruska vojska nije gađala mete u području ukrajinsko-poljske granice, te da su izjave Varšave o umešanosti Moskve provokacija.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Snimak ukrajinskog napada na Herson

09:41 - 

 

 

Više od 10 miliona ukrajinaca bez struje

09:32 - Vladimir Zelenski je izjavio da je oko 10 miliona stanovnika Ukrajine ostalo bez struje nakon ruskog raketnog napada na energetsku infrastrukturu.

Najveće probleme imaju u Harkovskoj, Žitomirskoj, Kijevskoj i Lavovskoj oblasti.

 

 

Proglašena je vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine

09:27 -

 

 

 

Ruska bespilotna letelica dron kamikaza Lancet, uništila je još jednu američku haubicu M-777

09:25 - 

 

 

Orban sazvao hitan sastanak

08:41 - Premijer Mađarske Viktor Orban sazvao je sednicu Saveta za odbranu zbog zatvaranja naftovoda "Prijateljstvo" i raketnog udara u Poljskoj.

Ovu informaciju prenela je mađarska novinska agencija MTI, odnosno Bertalan Havasi, premijerov šef za štampu.

Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata

08:36 - 

 

 

 

Lideri G20: Najsnažnije žaljenje zbog rata u Ukrajini

08:30 -  Lideri Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) usvojili su danas, drugog dana samita u Indoneziji deklaraciju kojom izražavaju "najsnažnije žaljenje" zbog rata u Ukrajini.

U deklaraciji, usvojenoj na sastanku lidera na indonežanskom ostrvu Bali, navodi se da većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini, ali da je bilo i drugih stavova, preneo je Rojters.

Snimci iz Belgorodske oblasti

08:00 - Na društvenim mrežama pojavili su se snimci iz Šebekina, Belgorodske oblasti, koji su se našli na udaru Oružanih snaga Ukrajine. Prema rečima lokalnog stanovništva, granata je pogodila zgradu apoteke.

 

 

Helikopteri Кa-52 i Mi-24 danonoćno uništavaju ciljeve

07:37 -  Vojna avijacija vođenim i nevođenim projektilima gađa neprijateljske kopnene ciljeve. Osnovu pogođene opreme Oružanih snaga Ukrajine čine tenkovi i borbena vozila pešadije.

 

 

ERDOGAN: NATO smatra da Rusija nema veze sa incidentom u Poljskoj!

RUSKE RAKETE PRETVORILE NOĆ U DAN Zvanični Kremlj ostavio američkog generala

AP Mikhail Klimentyev

 

 

07:34 - Turski lider je takođe pozvao na detaljnu istragu o incidentu.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Bajden: Raketa verovatno nije u Poljsku doletela iz Rusije

07:10 - Predsednik SAD Džozaf Bajden rekao je danas da raketa koja je usmrtila dvoje ljudi u Poljskoj verovatno nije ispaljena iz Rusije.

Bajden je to izjavio nakon razgovora sa liderima zapadnih zemalja usred zabrinutosti da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti na susedne države, navodi Rojters.

 

 

Peskov: Nemam informacije o eksploziji u Poljskoj

RUSKE RAKETE PRETVORILE NOĆ U DAN Zvanični Kremlj ostavio američkog generala

EPA/ MAXIM SHIPENKOV

 

 

07:00 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema informacija o eksploziji u Poljskoj.

"Nažalost, nemam informacija o tome", rekao je Peskov u odgovoru Rojtersu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading