EVROPSKA KOMISIJA Autoput Crna Gora - Srbija veoma važan projekat
Printscreen

Komesarka za transport Adina Valean rekla je danas da je autoput kroz Crnu Goru prema Srbiji veoma važan projekat i da Evropska komisija daje podršku da se autoput izgradi.

"Treba da se preduzmu neki koraci da bi se omogućila solidna finansijska podrška komisije i mi smo spremni da pomognemo Crnoj Gori da završi ovaj projekat", izjavila je Valean na ministarskom sastanku Ugovora o transportnoj zajednici pod predsedavanjem Crne Gore.

Na sastanku su učestvovali ministri saobraćaja partnera sa Zapadnog Balkana, a bio je posvećen primeni evropskih propisa u oblasti transporta.

USKLAĐIVANJE SA EVROPOM Evropska komisija potvrdila - Srbija napredovala u harmonizaciji vizne politike sa EU


Valeanu je rekla da su zemlje Zapadnog Balkana napredovale u primeni evropskog transportnog zakonodavstva, u primeni tehničkih standarda, mera bezbednosti i sigurnosti, upravljanje saobraćajem i merama za zaštitu životne okoline.

Samo primena ovih standarda može da pomogne u integraciji balkanske transportne mreže u EU, rekla je komesarka i dodala da ipak, zemlje Zapadnog Balkana moraju da naprave više napora i da im je potrebna dopunska tehnička pomoć Unije.

Sastanku su se, preko video konferencije, pridružili predstavnici Gruzije, Moldavije i Ukrajine, kako bi razgovarali o njihovoj bližoj povezanosti sa radom Transportne zajednice. Na sastanku je usvojena zajednička deklaracija za saradnju sa Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom.

Komesarka za transport je izrazila nadu da će ova saradnja voditi u punopravno članstvo ove tri zemlje u Transportnu zajednicu i smatra da je u ovom izazovnom periodu, kontinentu potrebna snažna transportna povezanost.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading