KLJUČNI SAVEZNIK OKREĆE LEĐA AMERICI? Ključni izveštaj sugeriše ranjivosti u obaveštajnom sistemu
Foto: Shutterstock

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su verovatno jedan od najpouzdanijih arapskih saveznika Vašingtona, vodili su američku spoljnu politiku mešanjem u američki politički sistem koristeći legalne i ilegalne taktike, navodno su tvrdili obaveštajni zvaničnici u poverljivom izveštaju.

Aktivnosti o kojima je reč obuhvatile su više američkih administracija i iskoristile „ranjivosti“ u američkom sistemu, uključujući oslanjanje na političke doprinose i slabu primenu zakona osmišljenih da zaštite od stranog mešanja, objavio je u subotu "Vašington post".

Neke od taktika „liče na špijunažu“, dodaje list, pozivajući se na tri neidentifikovana izvora koji su videli taj poverljivi izveštaj.

Izveštaj ilustruje kako se politički sistem SAD iskrivljuje stranim novcem, rekao je jedan vašingtonski poslanik za Post, tvrdeći da „treba uspostaviti veoma jasnu crvenu liniju protiv UAE koji igra u američkoj politici. Nisam ubeđen da smo ikada ovo podigli sa Emiracima na visokom nivou.

Najveći kreatori američke politike su navodno primili brifinge o poverljivom izveštaju obaveštajnih službi poslednjih nedelja. To je neobičan savet za američke obaveštajne agencije jer se odnosi na bliskog saveznika – a ne na protivnika, kao što su Rusija, Kina ili Iran – i može se protumačiti kao udubljivanje u unutrašnju politiku, rekao je Brus Ridel, viši saradnik u "Brookings Institution". 

KLJUČNI SAVEZNIK OKREĆE LEĐA AMERICI? Ključni izveštaj sugeriše ranjivosti u obaveštajnom sistemu

EPA

 

Jusef Al Otaiba, ambasador UAE u Vašingtonu, branio je ogroman uticaj te naftom bogate nacije u SAD.

„To je teško zarađeno i zasluženo“, rekao je on za Post. „To je proizvod decenija bliske saradnje UAE i SAD i efikasne diplomatije. Ona odražava zajedničke interese i zajedničke vrednosti.”

Ujedinjeni Arapski Emirati su potrošili više od 154 miliona dolara na lobiste od 2016. godine, prema evidenciji američke vlade, pored stotina miliona dolara koji su donirani američkim koledžima i istraživačkim centrima.

Mnoge od tih institucija izradile su dokumente o politici sa preporukama koje su povoljne za interese UAE. Te investicije su očigledno bile plodonosne, pošto je Vašington odobrio prodaju nekog od najnaprednijih američkih oružja, uključujući bespilotne letelice MK-9 Predator i borbene avione F-35, UAE.

Nijedna druga arapska država nije dobila takve privilegije jer su američki lideri nastojali da izbegnu „smanjenje kvalitativne vojne prednosti Izraela“ na Bliskom istoku, navodi "Post".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading