DA LI ĆE EU NASTAVITI DA SE SUPROTSTAVLJA RUSIJI? Američki zvaničnici zabrinuti
Shutterstock

Američki zvaničnici sa sedištem u Evropi izdaju interna upozorenja kolegama iz Vašingtona da su neke zemlje sa stanovništvom koje podržava Rusiju sve više ljute zbog sankcija i krive SAD za sve veće troškove. To bi osećanje moglo da izvrši pritisak na evropske lidere da povuku podršku sankcijama, rekli su zvaničnici u internim izveštajima koji su poslednjih dana kružili širom administracije i u koje imao uvid “Politiko” (Politico).

 

 

Zabrinutost je izazvao nalet poziva među najvišim američkim zvaničnicima širom administracije o tome kako održati evropske lidere u skladu sa američkom strategijom, izjavila su dva visoka američka zvaničnika. Vašington sve više veruje da je dosledna i jedinstvena kampanja slanja poruka sa Evropom ključna za uspeh u Ukrajini, i da bi bilo kakvo smanjenje podrške Kijevu moglo da pružipoveća uticaj Rusije, na bojnom polju i van njega.

Rastuća ekonomska zabrinutost dovela je do protesta u nekim evropskim gradovima zbog rastuće inflacije i visokih troškova grejanja kako temperature padaju, što je dovelo do većeg pritiska na vlade da odmere domaća pitanja u odnosu na podršku Ukrajini.

 

 

-Jedina stvar koja me brine je razdor između Sjedinjenih Država i Evrope, jer Sjedinjene Države izgledaju bolje pozicionirane po pitanju energije jer smo veliki proizvođač, rekla je Fiona Hil, bivša direktorka za Rusiju i evropske poslove Saveta za nacionalnu bezbednost u vreme Trampove administracije. „Trebalo je da radimo na ovoj tranziciji ranije”.

Jedan od američkih zvaničnika je rekao da se „stvari za sada drže stabilno“, dodajući: „ali to je nestabilna situacija“. Zvaničnik, kao i drugi citirani za ovu priču, tražio je anonimnost.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading