ORBAN: Sankcije Zapada više štete nanose EU nego Rusiji!
Foto: EPA Juanjo Martiun

Mađarski premijer Viktor Oban kritikovao je EU jer je izabrala put eskalacije ukrajinske krize. Nastavak neprijateljstava i sankcija Rusiji uskoro će gurnuti njene članice u recesiju, upozorio je on Izjave o spoljnoj politici EU došle su na samitu turskih naroda u Samarkandu, u Uzbekistanu, u petak.

On je uporedio evropski pristup sa pristupom nacija koje su prisustvovale sastanku, posebno Turske, koja je služila kao posrednik između Rusije i Ukrajine.

Rat u Ukrajini, 261. dan - Alo.rs

"Glas onih koji žele mir je mnogo tiši od glasa onih koji samo povećavaju tenzije", rekao je Orban o politici Zapada prema Ukrajini, pa dodao: "Mi u EU smo u spirali eskalacije. Prvo smo isporučili nesmrtonosnu vojnu pomoć, zatim smo počeli da šaljemo ubojito oružje, sada obučavamo ukrajinske trupe na teritoriji Evrope. U narednih nekoliko dana ćemo odlučiti da li ćemo finansirati ukrajinsku privredu".

Za razliku od toga, Organizacija turskih država (OTS) je forum za mir, primetio je Orban. On je pripisao zasluge turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu što je pozvao Ukrajinu i Rusiju da traže kompromis i da olakšaju dogovor o crnomorskom žitu. To je pomoglo da se smanji opasnost od masovne migracije iz manje stabilnih nacija, što Mađarska smatra velikim izazovom, rekao je premijer.

Erdogan i Orban uputili hitan poziv Ukrajini i Rusiji - Alo.rs

Orban je ponovio svoju ocenu da sankcije Zapada, koje su uvedene Moskvi kao odmazdu za njenu ofanzivu u Ukrajini, više štete EU nego Rusiji. "Evropske ekonomije se velikom brzinom kreću ka recesiji", naveo je on. Mađarski lider je glasan kritičar briselskog pristupa ukrajinskoj krizi. Njegova vlada se trenutno protivi predloženom blokovskom programu za spas ukrajinske vlade, ali je obećala da će ga podržati na bilateralnoj osnovi. Budimpešta je odbacila pozive Kijeva da pošalje oružje i ne učestvuje u obuci ukrajinskih trupa.

Rukovodstvo EU je poručilo da Ukrajina treba da dobije svu potrebnu pomoć da pobedi Rusiju na bojnom polju i da Evropljani treba da budu spremni da plate cenu za to. OTS, ranije nazvan Turski savet, broji Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Tursku i Uzbekistan kao svoje članove, dok Mađarska i Turkmenistan imaju status posmatrača u organizaciji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading