AMERIKA GUBI KONTROLU Strah u Vašingtonu zbog posledica sukoba u Ukrajini
Shutterstock/AP Tony Overman/Ilustracija A.V.

U kontekstu pogoršanja ekonomske situacije u Evropi, američko rukovodstvo se sve više pita da li će njihovi saveznici nastaviti da podržavaju antiruske sankcije, piše "Politiko".

„SAD zvaničnici u Evropi šalju upozorenja svojim kolegama u Vašingtonu da neke zemlje čije stanovništvo podržava Rusiju postaju ljute zbog sankcija i okrivljuju SAD za povećanje potrošnje. Ovo osećanje moglo bi da izvrši pritisak na evropske lidere da odbiju da podrže sankcije“, navodi se u publikaciji.

Ti strahovi su izazvali niz telefonskih poziva američkoj administraciji u kojima se razgovaralo o tome kako da nateraju evropske lidere da se drže strategije Vašingtona, rekla su dva visoka zvaničnika.

Rastući ekonomski strahovi i inflacija, visoki troškovi grejanja sa smanjenjem temperatura doveli su do protesta u evropskim gradovima.

To utiče na lokalne samouprave, terajući ih da razmišljaju o rešavanju sopstvenih problema, a ne o podršci Ukrajini, navodi se u publikaciji.

"Situacija je klimava“, potvrdio je "Politiku" jedan od zvaničnika.

Posle početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su pojačale sankcije na Moskvu, ali je to izazvalo rast cena goriva i rekordnu inflaciju u samim SAD i Evropi.

Zbog poskupljenja goriva, pre svega gasa, evropska industrija je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo i na druge oblasti privrede.

Pratite VESTI SA FRONTA.

Komentari (0)

Loading