"DŽO BAJDEN JE TRAGIČNA GREŠKA" Demokrate okreću leđa američkom predsedniku
EPA

Levičarska fondacija RootsAction pokrenula je kampanju u kojoj zahteva da Demokratska partija kandiduje nekog drugog umesto predsednika Džoa Bajdena na izborima 2024. godine.

Navodeći Bajdenov nizak rejting i rizik od pobede republikanaca, grupa traži progresivnijeg kandidata, koji bi doneo„sistemske promene”. Fondacija je prikupljala sredstva za Bajdena 2020. godine, nakon podrške progresivnom senatoru Berniju Sandersu na izborima za predsedničkog kandidata Demokratske stranke.

„Iako cenim mnoge dobre stvari koje je Bajden predložio – konkretno, smanjenje studentskog duga i plan spasavanja američke ekonomije – nisam uverena da je Džo Bajden lider koji će odneti pobedu nad republikanskim kandidatom“, rekla je predstavnica države Nju Hempšir Šeri Frost na veb stranici fondacije  u sredu. Frost je navela „fatalnu disfunkciju u američkoj ekonomiji“ i Bajdenovu bliskost „vojno-industrijskom kompleksu i oligarhiji“ kao faktore koji stoje iza njene podrške kampanji „Džo, ne kandiduj se“.

„Ne bi trebalo da se kockamo sa niskim rejtingom Džoa Bajdena“, rekli su predstavnici fondacije. Oni navode da je potreban novi kandidat kako bi „demokrate imale šanse za pobedu“ protiv republikanaca na predsedničkim izborima 2024. godine.

Argument fondacije RootAction je potkrepljen anketama. Bajdenov rejting pao je na 36 odsto u julu, a anketa Rojtersa pokazala je da je ta cifra iznosila 39 odsto u ponedeljak, dan pre izbora za kongres.

Uprkos Bajdenovom lošem rejtingu, njegova stranka je nadmašila očekivanja u izborima za kongres.

Predviđeno je da republikanci ponovo preuzmu Predstavnički dom, dok je kontrola nad Senatom neizvesna jer Nevada i Arizona prebrojavaju još prebrojavaju glasačke listiće, a Džordžija ide u drugi krug izbora u decembru.

Bajden, koji će 2024. napuniti 82 godine, rekao je u sredu da je njegova „namera“ da se ponovo kandiduje i da će se o tome oglasiti u narednoj godini. Iako je dodao da svi žele da se on kandiduje, veliki broj istaknutih demokrata – uključujući senatora Zapadne Virdžinije Džoa Mančina i njujoršku predstavnicu Aleksandriju Okasio-Kortez – uskratili su svoju podršku predsedniku.

Ko god da bude nominovan od demokrata 2024. godine, mogao bi da se bori za predsedničko mesto protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je ove nedelje obećao da će dati „veoma veliku najavu“ 15. novembra.

 

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading