Evropska unija jedinstvena protiv Bajdenovog zakona za smanjenje inflacije
Shuterstoock

Države članice Evropske unije odlučno su protiv Zakona o smanjenju inflacije američkog predsednika Džoa Bajdena zbog straha da će on naneti štetu evropskim kompanijama i ekonomijama.

Američki plan ugrožava evropsku industriju

Ministri finansija 27-člane EU raspravljali su o sveobuhvatnom američkom zakonu, koji su zakonodavci u SAD odobrili u avgustu i koji uključuje rekordnih 369 milijardi dolara potrošnje na klimatske i energetske politike. Otpor evropskih zvaničnika usledio je nakon što je Evropska komisija saopštila da postoji „ozbiljna zabrinutost“ u vezi sa dizajnom finansijskih podsticaja u američkom paketu mera, piše danas CNBC.


„Svaki ministar (u EU) saglasan je da ovo jeste stvar za zabrinutost na evropskom nivou i da treba da se razmotri šta bi bio najbolji odgovor“, rekao je za američku televiziju zvaničnik EU, koji je pratio diskusiju evropskih ministara, ali je želeo da ostane anoniman zbog osetljive prirode problema.

On je dodao da „postoji politički konsenzus (između 27 ministara) da američki plan ugrožava evropsku industriju“.

OPAKI AMERIČKI ZADATAK Velika opasnost za EU

Najveće briga Evropljana - američke poreske olakšice za električne automobile proizvedene u Severnoj Americi

Brisel je naveo najmanje devet tačaka u američkom Zakonu za smanjenje inflacije koje su moguće u suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine. Jedan od najvećih kamena spoticanja za Evropljane su američke poreske olakšice za električne automobile proizvedene u Severnoj Americi. To bi moglo da stvori problem evropskim proizvođačima automobila koji se fokusiraju na električna vozila, kao što je Folksvagen.

„Ono što mi na kraju tražimo jeste da EU, kao bliski saveznik SAD, ima status sličan onom koji imaju Meksiko i Kanada“, rekao je Valdis Dombrovskis, evropski komesar za trgovinu, na konferenciji za medije u utorak.

Zabrinuti i južnokorejski zvaničnici zbog poslovanja svojih kompanija


Slučnu zabrinutost su izrazili i južnokorejski zvaničnici, s obzirom na to da bi set američkih mera mogao da ograniči poslovanje Hjundaija i drugih kompanija u Americi.

Drugi zvaničnik EU, koji je takođe pratio diskusiju ministara u Briselu, rekao je da je francuski ministar finansija Bruno Le Mer poručio kolegama da ne traži oštru negativnu odluku protiv američkih prijatelja, već da želi da ovo bude „poziv za buđenje“ evropskim kolegama koji treba da zaštite interese domaćih preduzeća.

„Moramo da budemo veoma jasni, vrlo jedinstveni i vrlo odlučni od samog početka u objašnjavanju američkim partnerima da ono što je na kocki sa Zakonom o smanjenju inflacije jeste očuvanja jednakih tržišnih uslova između Sjedinjenih Država i Evrope“, rekao je Le Mer ranije za CNBC.

On je dodao da su „ravnopravni uslovi srž trgovinskih odnosa između dva kontinenta i ne želimo da vidimo bilo kakvu odluku koja bi mogla da poremeti jednake uslove“, naglasio je on.

Francuzi se zalažu za veću nezavisnost od Kine i SAD


Francuski zvaničnici se dugo zalažu za stratešku nezavisnost - za to da EU treba da bude nezavisnija od Kine i SAD, na primer, pružanjem podrške sopstvenoj industriji.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prošlog meseca izjavio da bi EU trebalo da razmotri zakon "Kupujmo evropsko“ kako bi zaštitila domaće proizvođače automobila.

„Potreban nam je zakon "Kupujmo evropsko", kao što imaju Amerikanci, moramo da rezervišemo subvencije za naše evropske proizvođače“, rekao je Makron u intervjuu za televiziju France 2, dodajući: „Imate Kinu koja štiti svoju industriju, SAD koja štiti svoju industriju i Evropu koja je otvorena kuća”.

Radna grupa evropskih i američkih zvaničnika, koja je prvi sastanak na ovu temu održala prošle nedelje, sada će se sastajati svake nedelje kako bi razgovarala o tome kako da reši zabrinutost Evrope u vezi s američkim Zakonom za smanjenje inflacije.

Fredrik Erikson, direktor Evropskog centra za međunarodnu ekonomsku politiku, rekao je za CNBC da je „očigledno da EU ima legitimnu zabrinutost zbog Zakona za smanjenje inflacije i direktne i indirektne diskriminacije u njemu“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading