(UŽIVO) FINIŠ IZBORNE TRKE U SAD Borba za Senat u rukama ove 4 države!
EPA

Džordžija, Pensilvanija i Viskonsin su 3 države od kojih sada zavisi sudbina Senata SAD, prenosi CNN.

U Americi se održavaju izbori na polovini predsedničkog mandata DŽozefa Bajdena, a osim izbora za Kongres, održavaju se i izbori za guvernere i lokalni izbori.

Ukoliko u Senatu bude 50:50, kao na izborima 2020. godine, to će značiti da demokrate i dalje drže gornji dom Kongresa, jer imaju glas potpredsednice SAD Kamale Haris.

Ukoliko republikanci pobede, držaće oba doma Kongresa.

(UŽIVO) FINIŠ IZBORNE TRKE U SAD Borba za Senat u rukama ove 4 države!

EPA

 

.

DeSantis ubedljiv

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis izabran je na još jedan mandat, pobedivši svog demokratskog protivnika, bivšeg guvernera Čarlija Krista, dvocifrenom razlikom u utorak na američkim međuizborima.

On je prvi republikanac u poslednje dve decenije koji je razbio takozvani „plavi zaštitni zid“ podrške demokrata u Majamiju, a njegova odlučujuća pobeda mogla bi da pripremi teren za predsedničku trku.

U toku verifikacija glasova

Izborne komisije širom SAD još verifikuju glasove i, baš kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama, naveo je BBC.

Poznato je da je, prema sadašnjim projekcijama brojnih medijskih kuća, situacija poravnata - demokrate i republikanci imaju po 48 mesta, a republikancima treba 51 da bi imali većinu, dok demokrate mogu sa 50 da formiraju većinu, jer imaju i glas potpredsednice SAD Kamale Haris.

Koliko će da se čeka na konačne rezultate zavisi od brojnih faktora, uključujući i veoma malu razliku u glasovima između kandidata, moguće osporavanje izbora na pojedinim biralištima, ponovno prebrojavanje i skoro izvesno ponavljanje izbora u Džordžiji, ključnom bojnom mestu za Senat.

Državni zakon Džordžije kaže da, ukoliko niko od kandidata ne osvoji više od 50 odsto, održaće se drugi krug izbora.

Moguć drugi krug za senatorske izbore u Džordžiji

Senatorski izbori u Džordžiji gotovo će sigurno biti odlučeni u drugom krugu, objavili su tamošnji zvaničnici.

To je zato što prema državnom zakonu, ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, kreće se u drugi krug između dva najbolja kandidata. Džordžija je ključna i demokratama i republikancima za zadobijanje kontrole u Senatu.

Tramp upozorio DeSantisa da se ne kandiduje 2024.

Na dan izbora u SAD, bivši predsednik Donald Tramp poslao je, kako prenosi CNN, vrlo jasnu poruku Ronu DeSantisu, stranačkom kolegi i potencijalnom rivalu unutar Republikanske stranke za predsedničke izbore 2024. godine: "Nemoj da ulaziš u trku, inače...".

- Mogao bih da vam kažem neke stvari o njemu koje ne bi bile prijatne. Znam o njemu više nego iko, više nego njegova supruga - rekao je Tramp za "Foks njuz didžital".

Pobeda republikanca u ruralnom okrugu Nevade

Republikanski predstavnik Mark Amodei, kojem je ovo šesti mandat, pobedio je Elizabet Mersedes Krause u ruralnom severnom okrugu Nevade gde nijedan demokrata nikada nije pobedio, prenosi AP.

Trenutni odnos snaga u Predstavničkom domu

Dok rezultati i dalje pristižu, republikanci imaju većinu mesta u Predstavničkom domu.

Republikanci za sada imaju 195 mesta, a demokrate 176.

Republikancima je još uvek potrebno da osvoje mesta kako bi imali većinu, a oni su sigurni da će to postići.

Finiš trke za Senat: Glavne bitke vode se u četiri drzave

Tesna trka vodi se za Senat: i demokrate i republikanci trenutno drže 48 mesta.

Kad bi republikanci demokratima preoteli kontrolu nad Senatom, mogli bi sprečiti zakonodavne planove Džoa Bajdena za njegove sledeće dve godine na dužnosti.

Tako se borba za Senat svela na četiri najneizvesnije trke, u Džordžiji, Nevadi, Arizoni i Viskonsinu.

Najskuplji izbori u istoriji

Izbori u SAD, na polovini predsedničkog mandata DŽozefa Bajdena, na putu su da postanu najskuplji međuizbori u istoriji Amerike, jer je potrošeno 16,7 milijardi dolara, kako na državnom, tako i na saveznom nivou, prema podacima dvostranačke orgnanizacije "Open sikrets".

Politička trka 2022. godine skoro je duplo skuplja od međuizbora održanih 2010. godine, a više nego dvostruko od međuizbora održanih 2014. godine.

Kandidati na saveznim izborima potrošili su oko 8,9 milijardi dolara, dok su državni kanditati, partijski odbori i razne komisije za sprovođenje izbora potrošile 7,8 milijardi.

Grasli jedan od najstarijih senatora

Republikanac Čak Grasli iz Ajove, koji je pobedio u izborima za Senat, napuniće 95 godina kada mu istekne mandat i samim tim postaće jedan od najstarijih senatora u istoriji Kongresa, preneo je AP.

Grasli je na izborima u Ajovi pobedio demokratu Majka Frenkena.

Makarti na pobedničkoj partiji GOP: „Bićemo u većini“

Nešto pre 2 sata ujutro po istočnom vremenu, vođa GOP-a u Predstavničkom domu Kevin Makarti pojavio se na svojoj pobedničkoj zabavi „Vratimo kuću” i obećao da će republikanci biti u većini ubrzo nakon što se trke nastave sazivati tokom noći.

„Kada se sutra probudite, mi ćemo biti u većini, a Nensi Pelosi će biti u manjini“, rekao je Makarti razdraganoj gomili od desetina mladih zaposlenih u GOP-u u hotelu Vestin u Vašingtonu, D.C.
 

Džoš Grin pobedio na Havajima

Džoš Grin, demokrata i zamenik guvernera Havaja, pobedio je u trci da bude sledeći guverner države, navodi AP.

Endži Krejg dobija u Minesoti

Demokratska predstavnica Endži Krejg, aktuelna poslanica Predstavničkog doma, pobedila je republikanskog izazivača Tajlera Kistnera u konkurentskom 2. kongresnom okrugu Minesote.
 

Nema velike pobede

Nijedna strana neće odneti veliku pobedu na američkim izborima, koji su održani u utorak, pošto republikanci imaju šansu da preuzmu Kongres, a demokrate da zadrže većinu u Senatu.

Izborni rezultati još pristižu i ne očekuje se da budu u potpunosti poznati u toku današnjeg dana, ali posle pobede u trci za mesto senatora u Pensilavaniji demokrate imaju dobru šansu da zadrže većinu u Senatu, dok su republikanci na putu da preuzmu Kongres.

Tesna trka za Senat

Oko 7.30 po srednjoevropskom vremenu situacija je i dalje tesna u Senatu, gde demokrate, prema projekcijama CNN, vode 48:48, a za većinu je potrebno 51 mesto.

U Predstavničkom domu rezultat je 195:174 u korist republikanaca, a za većinu je potrebno 218 mesta.

Senator star 89 godina osvojio osmi mandat

Republikanac Čak Grejsli (89), senator iz Ajove od 1981. godine, osvojio je u utorak osmi mandat, javljaju NBC i CBS. Čak Grejsli će na kraju novog mandata imati 95 godina. Član senatskog Odbora za pravosuđe tokom cele svoje karijere želeo je da bude glas ruralne Amerike i porodičnih farmi, a i sam je poljoprivrednik.

Ove je godine vodio kampanju o inflaciji. Donald Tramp mu je dao podršku, iako je Čak Grejsli možda imao neslaganja s bivšim predsednikom, čiju je politiku ipak uglavnom podržavao. U braku je 68 godina, ima petoro dece.

Republikanci vode 190:167

U sklopu trke za Predstavnički dom Kongresa, republikanci su jako blizu pobede, pošto su noćas iza ponoći po istočnom vremenu u SAD, imali prednost nad demokratama - 190 prema 167 mesta, a za većinu je potrebno 218 od ukupno 435.

Za razliku od Senata, gde je trka i dalje tesna - po 46 obe stranke od ukupno 100, u Predstavničkom domu je došlo do promena u odnosu na prethodne izbore.

Za sada, demokrate su uspele da osvoje dva mesta koja su ranije držali republikanci, dok su republikanci osvojili čak sedam mesta koje su pre držale demokrate.

Republikanci su "preoteli" mesta u Predstavničkom domu na Floridi, u DŽordžiji i Virdžiniji.

(UŽIVO) FINIŠ IZBORNE TRKE U SAD Borba za Senat u rukama ove 4 države!

Tanjug

 

Interesantan poraz dogodio se u Virdžiniji, gde je, prema projekcijama CNN, Ilejn Lurija, član komisije koja istražuje smrtonosne nerede na Kapitolu 6. januar 2021. godine, izgubila mesto u Predstavničkom domu.

Oni su guverneri Republikanaca

Republikanac Bil Li će ponovo biti guverner Tenesija, guverner Južne Karoline biće Henri Mekmaster, a Kris Sununu će ponovo biti izabran za guvernera Nju Hempšira.

Sara Hakabi Sanders biće nova guvernerka Arkanzasa, kao prva žena na toj funkciji. Ona je ranije bila funkcioner u administraciji Donalda Trampa.

Demokrata Mur guverner Merilenda

Demokrata Ves Mur će postati prvi crnac na mestu guvernera Merilenda, prenosi "Njujork tajms".

Ron DeSantis je legano obezbedio novi mandat na mestu guvernera Floride, predviđa AP.

Zasad najveće iznenađenje je i dalje vođstvo demokrate Rafaela Vornoka nad republikancem Heršelom Vokerom u trci za Senat u Džordžiji.

Republikanci pred pobedom na Floridi

Sudeći po prvim projekcijama Republikanci će odneti ubedljivu pobedu na Floridi u trci za Senat, gde Marko Rubio ubedljivo vodi. Njujork tajms predviđa da će to dati dodatni vetar u leđa guverneru Floride Ronu DeSantisu, koji sebe vidi kao glavnog protivkandidata Donaldu Trampu ispred Republikanske stranke na izborima za predsednika 2024. godine.

(UŽIVO) FINIŠ IZBORNE TRKE U SAD Borba za Senat u rukama ove 4 države!

Tanjug

 

Zatvorena birališta u nizu država od Floride do Vermonta

Zatvorena birališta u Floridi, Džordžiji, Nju Hempširu, Južnoj Karolini, Vermontu i Virdžiniji.

Ostrvo Guam u zapadnom Pacifiku već objavilo rezultate izbora

Pacifičko ostrvo Guam izabralo je republikanca u Kongres prvi put za 32 godine.

Republikanac Džejms Mojlan pobedio je na izborima za delegata Guama u Predstavničkom domu SAD.

Prve izlazne ankete CNN

CNN je objavio prve izlazne anekte, koje se tiču stanja u kojem se nalazi država i odnosa prema predsedniku Džou Bajdenu. Prema ovim anketama, glasači uglavnom nisu zadovoljni stanjem u SAD, a prema Bajdenu imaju uglavnom negativan stav, navodi se u istraživanju koje je za CNN uradila kompanija Edison Research.

Izlazne ankete CNN-a pokazale su da birači imaju više poverenja u Republikansku stranku kada je reč o inflaciji i kriminalu. Međutim, kada je u pitanju abortus, polovina birača više veruje kandidatima Demokratske stranke.

(UŽIVO) FINIŠ IZBORNE TRKE U SAD Borba za Senat u rukama ove 4 države!

Tanjug

 

Procenat glasača koji podržavaju Bajdena je na približno 45%, što je gotovo identičan rezultat Donalda Trampa kada je on bio predsednik tokom međuizbora pre 4 godine.

Grenel preneo Trampovu poruku biračima

Nekadašnji specijalni savetnik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objavio je snimak na kojem Tramp poziva Amerikance da ostanu u redu za glasanje na biračkim mestima, naročito u Arizoni gde je bilo tehničkih problema s glasačkim listićima.

"Mnogo ljudi je otišlo i vrlo je nepravedno šta se događa", rekao je Tramp.

Tramp poziva na proteste zbog problema sa glasanjem

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas svoje pristalice da protestuju zbog izveštaja o problemima sa glasanjem u nekoliko američkih država na izborima za Kongres.

Optužbe za neregularnosti u Arizoni

Istaknuti Republikanci objavili su na Tviteru prve ozbiljne optužbe o navodnim mahinacijama na izborima.

(UŽIVO) FINIŠ IZBORNE TRKE U SAD Borba za Senat u rukama ove 4 države!

Tanjug

 

Čarli Kirk iz organizacije "Turning Point USA" okačio je na svom malogu na Tviteru, gde ima 1,8 miliona pratilaca, sledeći post: "Na većini birališta u okrugu Marikopa u Arizoni čeka se minimum 2 sata. Demokrate koje ovde upravljaju izborima su znali da će se ovo desiti. Gužva koja je unapred planirana. NE DOZVOLITE IM DA SE PONOVI 2020. ČEKAJTE U REDU I GLASAJTE", napisao je Kirk.

Posle toga, oglasile su se lokalne vlasti okruga Marikopa kako bi razbili ove optužbe:

- Izborima u ovom okrugu ne upravljaju demokrate, već republikanci

- Na biralištima se čeka oko 5 minuta, a često ni toliko

- Birači mogu da ubacuju listiće na kojoj god lokaciji požele

Izbori za Kongres će oblikovati ostatak vladavine Džoa Bajdena

Međuizbori se održvaju na polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena, koji je u Merlinedu održao poslednji predizborni miting.

Bajden dan proveo iza zatvorenih vrata

Američki predsednik Džo Bajden proveo je dan iza zatvorenih vrata u Beloj kući.

Pozvao je najviše demokratske zvaničnike kak bi im se zahvalio na njihovom radu.

Bajden je svestan da bi demokrate teško mogle da zadrže Predstavnički dom, piše CNN.

On je međutim i dalje optimista da bi mogli da zadrže Senat iako je svestan da bi rezultati mogli da stignu za nekoliko dana.

Duže će se glasati na tri mesta u Severnoj Karolini

Izborni odbor Severne Karoline jednoglasno je izglasao da se tri biračka mesta zatvore sat vremena kasnije, nakon što je njihovo otvaranje odloženo na dan izbora.

Muškarac pretio nožem biračima u Milvokiju

Muškarac je uhapšen u utorak popodne nakon što je pretio biračima nožem u predgrađu Milvokija, pa je jedno biračko mesto nakratko bilo zatvoreno.

Čovek je zahtevao od osoblja da "zaustavi glasanje", navodi se u policijskoj objavi.

Savezne države u kojima se vode glavne trke

Pensilvanija: Državni tužilac demokrata Džoš Šapiro, suočava se s Dagom Mastrianom, državnim senatorom kojeg podržava Donald Tramp.

Džordžija: Pre dve godine Bajden je postao prvi demokrata koji je pobedio u Džordžiji od 1992. godine.

Očekuje se da će utrka biti tesna jer se demokrata Rafael Varnok bori protiv sportske zvezde Herčela Vokera kojeg podržava Tramp, koji se snažno zalaže protiv pobačaja usprkos tvrdnjama dve žena kojima je navodno platio abortus.

Arizona: 2020. predsednik Bajden postao je prvi demokratski predsednički kandidat koji je osvojio Arizonu otkako je Bil Klinton osvojio tu državu 1996. godine. U trci za guvernera u Arizoni suprotstavlja se republikanka koju podržava Tramp i bivša voditeljka Kari Lejk protiv državne sekretarke Arizone Keti Hobs.

Gužve na biračkim mestima

Sudeći po fotografijama koje dolaze iz SAD, veliki broj Amerikanaca uputio sa na biračka mesta kako bi glasali na međuizborima, na kojima će izbrati članove Predstavničkog doma i Senata.

Birači čekaju u redu kako bi ubacili svoj listić. Ovi izbori će biti neizvesni do samog kraja, iako ankete daju prednost republikancima.

Glasači u SAD nezadovoljni stanjem u državi i Bajdenom

Glasači na ovogodišnjim izborima na sredini mandata aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena uglavnom su nezadovoljni stanjem u državi i imaju većinom negativne stavove o predsedniku, a oko sedam od 10 glasača reklo je da ne bi volelo da se Bajden kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, pokazuju preliminarni rezultati izlazne ankete agencije za ispitivanje javnog mnjenja Edison riserč.

Više od sedam od 10 ispitanih reklo je da je manje nego zadovoljno načinom na koji se stvari odvijaju u zemlji, a oko jedne trećine nije samo nezadovoljno već je i ljuto zbog stanja u državi, preneo je Rojters.

Bajdenov rejting odobravanja iznosi oko 45 odsto, što je skoro identično sa rejtingom odobravanja Donalda Trampa pre četiri godine, na izborima na sredini njegovog mandata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading